liczby zespolone modułi argument
monika: Mam pytanie (liczby zespolone rozumiem) ale to zadanie inaczej było zrobione na ćwiczeniach a
inaczej ja je robię
Wyznacz moduł i argument i narysuj liczbę zespoloną.
−3−3i.
Ja to rozwiązuje tak
|z|=√(−3)2+(−3i)2=0 bo jeżeli −3i 2 to wychodzi 9 a że i2 jest −1 to −9.
Na zajęciach zrobiliśmy tak √9+9=√18
Czy ma być √18?
5 sty 21:30
asdf: liczba zespolona to po prostu dwie liczby uporzadkowane w taki sposob: pierwsza nazwana
"rzeczywista", druga "urojona".
z = a + bi;
real(z) = a;
imaginary(z) = b;
jesli czesc zespolona = 0, mozna ja zapisac jako:
z = a + 0bi = a
modul liczby rzeczywistej to |a|, modul liczby urojonej to tez |z|, w taki sposob:
|z| = √a2 + b2, żadne i!
5 sty 21:40
asdf: poszukaj interpretacje geometryczna (modul sie liczy z tw. pitagorasa...)
5 sty 21:42
Janek191:

z = − 3 − 3 i
I z I =
√ (−3)2 + ( − 3)2 =
√9 + 9 =
√9*2 = 3
√2
| | − 3 | | 1 | | √2 | |
cos φ = |
| = − |
| = − |
| |
| | 3√2 | | √2 | | 2 | |
| | − 3 | | √2 | |
sin φ = |
| = − |
| |
| | 3 √2 | | 2 | |
więc argument liczby z
| | π | | 5 | |
φ = 180o + 45o = π + |
| = |
| π |
| | 4 | | 4 | |
6 sty 07:31