trójkąt
Olo: W trójkącie ABC bok AB ma długość 10, a wysokość CD dzieli bok Ab w stosunku 3/2, licząc od
| | 2 | |
wierzchołka A. Wiadomo, że cosα= |
| . Oblicz długość wysokości CD. |
| | 5 | |
5 sty 21:28
pigor: ..., z warunków zadania :
| | 3k | | 2 | |
2k+3k=10 i |
| = |
| i CD2= AC2−(3k)2 ⇒ |
| | |AC| | | 5 | |
| | 6 | | 2 | |
⇒ k=2 i |
| = |
| i CD2= AC2 − 62 ⇒ |
| | |AC| | | 5 | |
⇒ |AC|= 15 i CD
2= 15
2 − 6
2= 9*21 ⇒
⇒
|CD|=3√21 − szukana
długość wysokości . ...
6 sty 02:32
bezendu:
pigor zajrzysz do mojego tematu skoro nie śpisz ?
6 sty 02:33