matematykaszkolna.pl
Trapez i trójkąty równoboczne xcc: rysunekW trapezie ABCD dane są: |AB|=2a, |BC|=|CD|=|DA|=a. Oblicz długości odcinków, na jakie dzieli przekątne trapezu punkt przecięcia się tych przekątnych. Mój problem jest taki, że wiem jak zrobić to zadanie, żeby wyszedł dobrze wynik − te 3 trójkąty są w domyśle równoboczne i ich wysokości zawierają się w przekątnych − ale nie wiem jak udowodnić, że rzeczywiście są one równoboczne, a dokładniej jak wykazać, że |DE|=|EC|=a?
5 sty 21:20
===: ... a jaka jest miara kąta DAB ?
5 sty 21:33
xcc: Domyślam się, że 60, ale jak do tego dojść?
5 sty 21:44
Metis: ale jak do tego dojść? Trójkąt równoboczny emotka
5 sty 21:47
xcc: Ok, już wiem, z cosinusa wystarczy wyliczyć, bo przekątna BD pada na DA pod kątem prostym − to łatwo udowodnić. Takie proste, a nie zauważyłem. Dzięki za małą podpowiedź emotka
5 sty 21:47
===: ...zabłądziłeś ... czy o drogę pytasz? −emotka
5 sty 21:48
===:emotka
5 sty 21:48
xcc: Metis, ja muszę dojść do tego, że jest to tr. równoboczny, więc nie mogę skorzystać z jego własności, ale już napisałem wyżej jak to zrobić, chyba o to chodziło?
5 sty 21:49
Metis: Nie czytałem zadania emotka
5 sty 21:53
xcc: Choć w sumie powiedziałem, że łatwo udowodnić, że BD jest prostopadłe do DA, to znów mam problem jak to wykazać . Gdyby EC było prostopadłe do AD to, nie byłoby problemu z tym, bo wysokość byłaby prostopadła do obu tych odcinków, ale jak znów teraz udowodnić, że EC jest prostopadłe do AD? (pewnie okaże się, że banalne i wyjdę na głupka )
5 sty 22:00
===: ... chyba już zasypiasz −emotka
5 sty 22:03
xcc: Ani mi nie mów, cały dzień robiłem zadania i zrobiłem wszystko oprócz tego i już nie wytrzymuje powoli emotka. Jeśli wiesz jak, to zlituj się nad biednym człowiekiem
5 sty 22:06
===: DB dzieli kąt EDC na?
5 sty 22:06
xcc: Połowy, czyli zmierzasz do tego, że trójkąt BED jest równoramienny i tyle trzeba było?
5 sty 22:11
===: narysuj te przekątne ....a zobaczysz wszystko Pytałeś o kąt ADB .... jeśli do ADE dołożę 30o to ... ? −emotka
5 sty 22:14
xcc: Hmm, ale koniec końców my jeszcze teoretycznie nie wiemy ile kąt ADE ma, bo ja cały czas próbuję udowodnić ile ma kąt DAB, żeby wykazać, że jest to trójkąt równoboczny, a żeby to udowodnić, to muszę wykazać, że ADB jest prosty. Wiem, że trochę chaotyczne to co napisałem, ale chyba tak właśnie jest emotka. Ale znalazłem inny sposób dzięki tej przekątnej. Trójkąty DBE i DBC są przystające c(kbk), czyli DE jest równy a i to koniec moich problemów z tym zadaniem, ale możesz rozwinąć swój sposób, bo być może czegoś nadal nie rozumiem (a to całkiem prawdopodobne emotka
5 sty 22:22
xcc: O boże, teraz przeczytałem co napisałem wcześniej ze zrozumieniem i niezłą gafę popełniłem, tam miało być EC RÓWNOLEGŁE do AD i być może dlatego się nie zrozumieliśmy emotka, ale nadal mimo rozwiązania zadania tym sposobem z przystawaniem, nie wiem jak udowodnić tę równoległość tych odcinków.
5 sty 22:33
===: ... zostaw to na jutro ... bo już nie kontaktujesz −emotka Czego nie wiesz ... że kąt ADE ma 60o ? Skoro EAD ma 60 a na przeciwko równych boków leżą równe kąty ... a boki są a i a ...to chyba oczywista oczywistość −emotka
5 sty 22:33
Metis: A skąd pewność że ∡EAD ma 60 skoro nie wiemy czy jest to trójkąt równoboczny czy nie emotka
5 sty 22:41
xcc: "Hmm, ale koniec końców my jeszcze teoretycznie nie wiemy ile kąt ADE ma, bo ja cały czas próbuję udowodnić ile ma kąt DAB(...)" (DAB, lub jak napisałeś EAD). Sorry, że jestem upierdliwy, ale na prawdę jeszcze nie udowodniliśmy, że EAD ma 60 stopni, jeśli masz czas i chęci to przeczytaj wszystkie posty i tam napisałem, że żeby to udowodnić z tego cosinusa, który wyszedłby 1/2, to musimy pierwsze udowodnić, że trójkąt ADB jest prostokątny, a to udowodnimy jeżeli odcinki AD i EC będą równoległe. No chyba, że coś pominąłem i już gdzieś zostało udowodnione, że EAD to 60 stopni, a może masz jakiś inny sposób niż tym cosinusem? Jeszcze raz przepraszam za problemy, ale chciałbym być pewny w tym zadaniu, bo to jedyne, którego nie umiałem emotka
5 sty 22:46
===: ... to już pytanie poniżej granicy śmiechu −emotka
5 sty 22:47
===: patrz mój post z 22:33
5 sty 22:49
xcc: "Skoro EAD ma 60(...)" I tak w kółko , ale skąd wiemy, że kąt EAD ma 60?
5 sty 22:53
===: rysunek ∡ADE=∡AED bo oba leżą na przeciwko równych boków TO MUSZĄ MIEĆ PO 60o !
5 sty 22:59
===: (180−60):2
5 sty 23:00
xcc: Naprawdę chyba muszę być baardzo zmęczony, bo nadal nie rozumiem. Owszem, zgodzę się, że ∡ADE=∡AED, bo to tr. równoramienny (|AE|=|AD|), ale skąd się tam wzięło, że kąt EAD jest równy 60 stopni?, cały czas rozchodzi mi się o ten kąt.
5 sty 23:05
Eta: rysunek
|AE| 1 

=

=sin30o , to |∡BAD|=60o
|AD| 2 
i td.................................
5 sty 23:05
Metis: A ja z tym kątem 600 to nadal bym się sprzeczał
5 sty 23:07
xcc: Eta już wytłumaczyła jak go udowodnić, w sumie banał, hahah , dziękuję Ci. Tobie ===: również za cierpliwość i próbę wytłumaczenia. Pozdrawiam serdecznie emotka
5 sty 23:09
Eta: emotka
5 sty 23:10
Metis: emotka
5 sty 23:14