matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamości trygonometryczne
Wychowanka123:
α
3
Równośc cos
− cos
α =2 sinα sinγ jest tożsamosci trygonometryczna dla jakiej γ?
2
2
5 sty 20:56
M:
14 sie 06:03
wredulus_pospolitus:
może komuś się przyda:
β+3β
β − 3β
L = cos β − cos(3β)
=
2cos(
)cos(
) = −2sinβsin(−2β) = 2sinβsin(2β) =
2
2
= 2sin(2β)sinγ −−−> γ = β
wzór:
α+β
α−β
cosα − cosβ = −2sin(
)sin(
)
2
2
14 sie 09:38