oblicz cos
Malwina xxx: Wiedzac ze dla pewnego kata ostrego alfa, sin alfa = 2/3, oblicz cos alfa
5 sty 20:30
Janek191:
Z wzoru sin2 α + cos2α = 1 ⇒ cos2α = 1 − sin2α , itd.
5 sty 20:31
Eve: z jedynki trygonometrycznej
5 sty 20:31
Malwina xxx: Nic mi to nie mowi. Nie potrafie tego
5 sty 20:32
5 sty 20:33
Eve: ile wynosi sin2α?
5 sty 20:33
Eta:
tyle co 1−cos
2α
5 sty 20:35
Eve: 
pytałam o wartość, coby potem od 1 odjąć
5 sty 20:36
Malwina xxx: Sinα= 3/5 i co dalej
5 sty 20:37
Janek191:
| | 4 | |
sin α = 23 ⇒ sin2α = (23)2 = |
| |
| | 9 | |
5 sty 20:39
Eta: Ja też nie wiem, co to dalej będzie ........
5 sty 20:39
5 sty 20:40
Malwina xxx: 1/2
5 sty 20:40
Eta:
Ooo ... już masz ( Janek się nudzi ... ciekawe czy gary zmył po obiedzie?

zaraz Ci wszystko rozwiąże
5 sty 20:41
Malwina xxx: 2/3 cos mi sie tel zacina
5 sty 20:42
Janek191:
Coś ta Malwina kręci
5 sty 20:42
Janek191:
@Eta
Może Malwina mi gary zmyje ?
5 sty 20:44
Malwina xxx: Moge zmyc
5 sty 20:45
Eve: się w koncu zdecyduj ile jest ten sinα
5 sty 20:47
Malwina xxx: I czo dalej
5 sty 20:48
Janek191:
I sposób :
| | 2 | | 2 | | 4 | |
sin α = |
| to sin2 α = ( |
| )2 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 4 | | 5 | |
cos2 α = 1 − sin2 α = 1 − |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | |
to
=========================
II sposób:
α − miara kąta ostrego
| | y | | 2 | |
sin α = |
| = |
| , to y = 2 i r = 3 |
| | r | | 3 | |
więc
x
2 + y
2 = r
2
x
2 + 2
2 = 3
2
x
2 = 9 − 4 = 5
x =
√5
zatem
======================
5 sty 20:53
Janek191:
I sposób :
| | 2 | | 2 | | 4 | |
sin α = |
| to sin2 α = ( |
| )2 = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 4 | | 5 | |
cos2 α = 1 − sin2 α = 1 − |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | |
to
=========================
II sposób:
α − miara kąta ostrego
| | y | | 2 | |
sin α = |
| = |
| , to y = 2 i r = 3 |
| | r | | 3 | |
więc
x
2 + y
2 = r
2
x
2 + 2
2 = 3
2
x
2 = 9 − 4 = 5
x =
√5
zatem
======================
5 sty 20:53
Janek191:
Coś mi dzisiaj fiksuje Internet
5 sty 20:55
Eta:
No i widzisz
Malwinko nawet podwójne rozwiązania dostałaś

Pewnie
Janek ma podwójną ilość garów do zmycia( jeszcze po Sylwestrze ?
5 sty 20:56
Janek191:
A skąd Eta wie,że nie ma mi kto zmyć garów ?
5 sty 21:00
Eta:
Bo ciągle siedzisz na forum, to która
kobieta by to z pokorą znosiła?
5 sty 21:01
Janek191:
Pytanie do Malwinki − kto napisał " Orkę na ugorze " ?
5 sty 21:02
Janek191:
To fakt
5 sty 21:03
Malwina xxx: Jan Wiktor
6 sty 08:23