pochodna
madzia: y=4x3 √x (1−x)
f=4x3
g = √x (1−x)
f`= (4x3)` = 4 * 3x3−1=12x2
g`= (√x)`= 12 x −1/2
(1−x)= 0−0=0
y`= 12x2 * √x + 12 x −1/2 * 4x3
Czy to jest dobrze zrobione?
5 sty 20:25
Eve: nie, to jest złożenie 3 funkcji, więc (√x(1−x))' też trzeba rozpisać
5 sty 20:28
Janek191:
Źle

y = 4 x
3 √x*( 1 − x) = 4 x
3 * ( 1 − x)* x
12= 4 x
3,5 − 4 x
4,5
i teraz z wzoru na pochodną funkcji potęgowej
5 sty 20:29
===:
... chyba, że "złożysz" 4x3,5(1−x)
5 sty 20:31
madzia: kurde Janek, a skąd Ci sie wzięło to 3,5 4,5?
5 sty 20:33
Eve: 3+1/2 z mnożenia potęg
5 sty 20:35
Janek191:
am *an = am + n
5 sty 20:36
madzia: ok dzięki, spróbuje jeszcze raz
5 sty 20:38