Ciągi
Piterek: Witam prosiłbym o pomoc z tymi zadankami z ciągów.
NIe wychodzą mi wyniki,albbo nie wiem jak sięzabrac.
1. Wykaż że ciąg określony wyrazem ogólnym an = 12 − √3n jest ciągiem arytmetycznym
2.Wykaż że ciąg 1+2+3 + ... + nn jest ciągiem arytmetycznym
3. W ciągu geometrycznym ( cn ) trzeci wyraz rowna sie −2,a wyraz szosty jest rowny 0,25.
OBblicz sume czterech poczatkowych wyrazow ciagu.
4.Trzy liczby są trzema kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego.Suma dwóch pierwszych liczb
jest równa ,a róznica trzeciej i drugiej jest równa −4.Znajdz te liczby.
5.Suma pierwszego i trzeciego wyrazu ciągu geometrycznego jest równa −30.Suma drugiego i
czwartego jest równa 10.Znajdz taką liczbę n dla której Sn = −2029
6.W ciągu arytmetycznym róznica wyrazów czwartek i drugiego wynosi 4.
Iloczyn wyrazów drugiego i piątego jest równy −5. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu
5 sty 20:04
===:
... to za które chcesz się zabrać

? .... czy czekasz na gotowe? −
5 sty 20:10
===:
... chęci nie widzę ... więc szkoda atłasu −
5 sty 20:26
Piterek: Robię ciagiem zadnia,tu są te których nie umiałem.
Każda pomoc,wskazówka jest doceniona
5 sty 20:38
Piterek: I nie czekam na gotowe rozwiazania
5 sty 20:39
===:
1) banalne an+1−an
5 sty 20:46
===:
2)
| | | | 1+n | |
an= |
| = |
| i dalej jak wyżej czyli an+1−an |
| | n | | 2 | |
5 sty 20:51
===:
| | a6 | | a1q5 | |
3) |
| = |
| =q 2 dalej sam −  |
| | a3 | | a1q3 | |
5 sty 20:54
===:
4) uzupełnij treść −
5 sty 20:55
ciacho: W 3) wyszlo mi dobrxe s4=−5 ale pisz ze iloraz ciagu to −2 a mi wyszlo − 12
W 4) suma dwoch pierwszych rowna sie 24
6 sty 09:12
Tadeusz:
... w 3) wpisałem źle
6 sty 09:44
ciacho: 5 zrobilem
6 sty 09:51