czy dobrze proszę o sprawdzenie
Michał: | | x−6 | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| Wykaż że styczne do wykresu funkcji f poprowadzone w |
| | x−3 | |
punktach przecięcia wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych są równoległe
| | x−6 | |
f(x) = |
| = x + b l : y = ax + b i ma z f(x) jeden punkt wspólny
|
| | x−3 | |
| | x−6 | | x+3 −9 | | 9 | |
f(x) = |
| = |
| = 1 − |
|
|
| | x−3 | | x + 3 | | x+3 | |
| x−6 | |
| = x + b ⇒ x − b = x2 + bx + 3x + 3b ⇒ x2 + ( b+ 2) x + 3b +6 = 0
|
| x−3 | |
Δ= 0 Δ = b
2 + 4b +4 − 4 ( 3b + 6 ) = 0 ⇒ b
2 − 8b − 20 = 0
Δ
1 =144
√144 =12 b
1 = −2 b
2 = 10 czyli są dwie proste
k: y = x − 2 i l : y = x +10 ⇒ k II l
5 sty 20:02
Mila:
Dlaczego zmieniłeś mianownik z (x−3) na (x+3).
Ponadto, czy masz na lekcjach pochodne?
5 sty 20:40
===:
... matematyka to nie rysunki −
5 sty 20:41
Michał: tam w mianowniku ma być x−3 a pochodne miałem i zastanawiałem jak to zrobić również też jest
błąd przy porównaniu a mianowicie powinno być
| x − 6 | |
| = x +b ⇒ x − 6 =( x − 3 )( x +b) = x2 −3x +bx − 3b⇒ x2 − (3−b) *x −4b
|
| x − 3 | |
Δ = b
2 +10b +9 =0
Δ
1 = 64
√64 = 8 czyli b
1 = −1 b
2 = −9 czyli proste to
y = x −1 i y = x − 9
przepraszam wkradł się błąd
jeżeli chodzi o pochodną to
f
,(x) = U{(x−3)−(x −6)}{(x − 3 )
2 = 0
jakoś mi to zapisanie nie wychdzi
5 sty 22:14
===:
... jak coś błędnie założysz ... to brniesz już w to ...
| | x−6 | |
Powiedz mi skąd wytrzasnąłeś to |
| =x+b |
| | x−3 | |
5 sty 22:18
===:

A=(0, 2) B=(6, 0)
| | x−3−x+6 | | 3 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x−3)2 | | (x−3)2 | |
f'(0)=1/3
f'(6)=3/9=1/3
O równania stycznych nie pytają .. a współczynniki kierunkowe mają równe −
5 sty 22:28
Michał: bo prosta i f(x) mają mieć wspólny punkt styczności
ale teraz pomyślałem że chyba trzeba rzeczywiście zrobić to pochodną i tak
| | 3 | |
f,(x) = |
| = 0 x ≠ 3
|
| | (x−3)2 | |
i skorzystać z ze wzoru y − f(x
0) = f
,(x
0) ( x − x
0) ale nie wiem jakie będzi mieć
współrzędne
punkt styczności
5 sty 22:29
Michał: zanim ja coś napiszę to === już napisał ale w treści pisze że styczne mają być równoległe
5 sty 22:33
Michał: ale jak obliczyłeś współrzędne A= (0 ,2 ) i b = ( 6 ,0)
5 sty 22:43
===:
| | x−6 | |
1. Zapis |
| =x+b jest błędny |
| | x−3 | |
Zakładasz bowiem, że współczynnik kierunkowy jest 1
| | x−6 | |
Gdybyś jeszcze napisał |
| =ax+b ...ale to nie ta "ścieżka" |
| | x−3 | |
2. Punkty styczności określone są w treści zadania
3. Nie pytają Cię o równania stycznych
4. Pochodna w punkcie oznacza tangens kąta nachulenia stycznej czyli współczynnik
kierunkowy
5. Proste mające takie same współczynniki kierunkowe są równoległe
5 sty 22:43
===:
Twoje pytanie z 22:43 jest poniżej granicy śmiechu −
5 sty 22:44
Michał: to już zrozumiałem ale nadal nie wiem jak obliczyłeś współrzędne A i B
5 sty 22:45
Michał: nie wiem czy dobrze myślę
f(0) = 2 ⇒ A = (0,2)
| | (x−6) | |
a |
| = 0 ⇒ x=0 czyli B =(6,0) |
| | (x−3) | |
5 sty 22:49
===:
Człowieku ... nie umiesz wyznaczyć współrzędnych punktów przecięcia się wykresu
funkcji z osiami

? −
5 sty 22:50
===:
a jednak −
5 sty 22:51
Michał: przepraszam ale chyba jest póżno i dlatego zrobiłem wielką gafę jeszecze raz dziękuję za
dyskusję
jeżeli chodzi o odpowiedż 22;43 to rzeczywiście założylem że a = 1 czyli tg = 450
5 sty 22:54
Mila:
D =R\{3}
Punkt przecięcia z OY:
| | −6 | |
x=0 to f(0)= |
| =2 ⇔A=(0,2) |
| | −3 | |
Punkt przecięcia z osią OX , to obliczamy miejsce zerowe f(x)
x=6
B=(6,0)
5 sty 22:58
Mila:
2) styczne :
y=f'(x
0)*x+b
| | 1*(x−3)−(x−6)*1 | |
f'(x)= |
| ⇔ |
| | (x−3)2 | |
Styczna w p. A(0,2)
| | 3 | | 3 | | 1 | |
f'(0)= |
| = |
| = |
| |
| | (0−3)2 | | 9 | | 3 | |
styczna w p. B=(6,0)
Styczne mają jednakowe wsp. kierunkowe zatem są prostymi równoległymi.
5 sty 23:05
===:
−
5 sty 23:05
Mila:

dla
===
5 sty 23:07
Michał: dziękuję MILI za uwagi
5 sty 23:19
Mila:
To rozwiązania.
5 sty 23:20
Michał: słusznie za rozwiązania jeszcze raz dziękuję Mili
5 sty 23:42