ciągi
Asieńka 18: Wyznacz różnicę ciąśgu arytmetycznego wiedząć, że Sn=1675 a1=3 n=21
20 lis 09:27
M:
3 maj 17:01
Min. Edukacji: Asienka sama nie potrafi🤔
3 maj 17:58
HappyPasztet: S
21=1675
| | 2*3+(21−1)r | | 6+20r | |
S21= |
| *21= |
| *21=(3+10r)*21=63+210r |
| | 2 | | 2 | |
1675=63+210r
1612=210r
| | 1612 | | 806 | |
r= |
| = |
| =771105 |
| | 210 | | 105 | |
Ależ paskudny wynik, brrr
3 maj 21:36
Jaś:
| | 1675 | |
a11*21 = 1675 ⇒ a11 = |
| , |
| | 21 | |
| | | | 1675−63 | | 806 | | 71 | |
r = |
| = |
| = |
| = 7 |
| |
| | 11 − 1 | | 210 | | 105 | | 105 | |
3 maj 22:40
Jaś:
W ciągu arytmetycznym suma Sn = (mediana)*n
3 maj 22:41