wyliczyć X
Pawel: (10−2/15x2)*(18−18/15x2)−(6−1/10x2)2=0
5 sty 19:40
Eve: wykonaj działania i doprowadź do najprostszej postaci
5 sty 19:47
Pawel:
5 sty 20:04
Eve: o co chodzi? umiesz działać na wielomianach?
5 sty 20:05
Bogdan:
Ale tu niejasny jest zapis, bo widać to:
| | 2 | | 18 | | 1 | |
(10 − |
| )*(18 − |
| ) − (6 − |
| )2 = 0 |
| | 15x2 | | 15x2 | | 10x2 | |
5 sty 20:08
Eve: a ja zupełnie inaczej przeczytałam
5 sty 20:16
Pawel: Eve może się podzielisz rozwiązaniem bo my nie dajemy rady
5 sty 20:19
Bogdan:
Paweł − czy Twoje równanie wygląda tak, jak podałem o godz. 20:08, czy inaczej?
5 sty 20:22
Pawel: (10− 2/15 x2)x L x (18− 18/5 x2)x 1/L − (6− 1/10x2)=0 tylko w nawiasie x2 nie jest
anie w liczniku ani w mianowniku tylko za pierwiastkiem
5 sty 20:33
Eve: wiesz co? albo to zapiszesz normalnie, albo nikt nie będzie ci w stanie pomóc, z tego i tak nic
nie wiadomo
5 sty 20:34
Pawel: Eve równanie jest takie jak Bogdan napisał o 20:08 z tym że x2 nie jest w mianowniku tylko po
prostu za ułamkiem mi x wychodzi 3,94 a podobno powinno wyjść odrobinę więcej niż 4.0112
dlatego tu proszę o pomoc
5 sty 20:52
Eve: no to zmienia postać rzeczy
5 sty 20:53
Bogdan:
| | 2 | |
(10 + |
| x2) itd, zapisz Pawle w ten sposób swoje równanie |
| | 15 | |
5 sty 20:56
Pawel: zgadza się tak ma wyglądać z tym że 10−
5 sty 21:00
Pawel: pomoże ktoś to obliczyć
5 sty 21:09
Eve: podaj końcowy wielomian, po wykonaniu działań
5 sty 21:14
Pawel: 144−38.4x2+0.47x4
5 sty 21:19
Eve: no to sobie weź x2=t i rozwiąż klasycznie równanie kwadratowe
5 sty 21:20
Pawel: ale Tobie też wychodzi x = 3.94
5 sty 21:23
Eve: nie wychodzi mi nic, bo odpuściłam
5 sty 21:25
Pawel: mi właśnie tyle wychodzi 3,94 a podobno źle dlatego próbuję dojść gdzie robię błąd zawsze Ty
spojrzysz inaczej i może wychwycisz to ale ok nie męczę Cie i tak Dzięki za pomoc
5 sty 21:27
Eve: juz liczę, tylko mi przy x2 wychodzi −12,8
5 sty 21:35
Eve: | | 18 | | 2 | | 2 | | 18 | | 1 | | 1 | |
10*18−10* |
| x2− |
| x2*18+ |
| * |
| x4−36+12* |
| x2− |
| x4 |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | | 10 | | 100 | |
masz to samo?
5 sty 21:40
Pawel: mi x2=−38,4
5 sty 21:44
Eve: sprawdź powyżej post, bo coś mi sie źle policzyło
5 sty 21:45
Pawel: z tego co mi podałaś wychodzi mi 144
5 sty 22:02
Eve: no to teraz
to jest przy x
2
5 sty 22:06
Pawel: tak
5 sty 22:08
Pawel: z tego co napisałaś w drugim mi wynika że powinno Ci wyjść −2,4
5 sty 22:10
5 sty 22:11
Eve: * 0,16
5 sty 22:11
Pawel: 0,16 niom
5 sty 22:13
Eve: podsumujmy:
−12−4,5+1,2=−15,3
1,6−0,01=0,15
równanie ma postać: 0,15x4−15,3x2+144
5 sty 22:14
Pawel: sprawdź post z 22.06 w drugim nie powinno wyjść −2,4

?
5 sty 22:16
Eve: racja
5 sty 22:17
Eve: czyli zamiast 15,3 ma byc 13,2
5 sty 22:18
Pawel: tak tak
5 sty 22:20
Eve: no to teraz już chyba dasz rade jak doszliśmy do tego samego równania
5 sty 22:22
Pawel: 1,6−0,01=1,59

?
5 sty 22:23
Pawel: 0,16−0,01=0,15
5 sty 22:24
Eve: a bo ma być 0,16−0,01
5 sty 22:24
5 sty 22:24
Pawel: bo już się pogubiłem sprawdź jeszcze
5 sty 22:25
Eve: ostatecznie: 0,15x
4−13,2x
2+144=0 amen
5 sty 22:27
Pawel: tak ale napisałaś że 1,6− 0,01=0,15 a powinno 1,59
5 sty 22:27
Eve: bo sie pomyliłam przy 4/25
5 sty 22:28
Pawel: czyli 0,15x
4−13.2x
2+144 = 0 tak
5 sty 22:32
Eve: alleluja i do przodu

żeś mnie zmęczył do granic
5 sty 22:33
Pawel: he he dzięki wielkie

ale wiesz samemu to zawsze liczyłem i zawsze wychodziło jedno a jak
ktoś pomoże to zawsze inaczej

jeszcze raz dzięki
5 sty 22:35
Eve: wiadomo, błędy przy takich obliczeniach trudno wyłapać
5 sty 22:36
Pawel: ale przyznaj na początku byłaś na mnie zła

?
5 sty 22:37
Eve: bo mi do głowy nie przyszło, że mozna popełniać błędy w tak prostych działaniach
5 sty 22:38
Pawel: jesteśmy tylko ludźmi

ok uciekam dzięki
5 sty 22:40
Eve: nmzc
5 sty 22:49