funkcja wymierna, odbijanie względem prostych
Maciek: Witam. Nie mogę sobie z tym poradzić, nie wiem jak się za to zabrać. Odbicie względem OX i OY
to sprawa oczywista, a względem prostej? Przykład:
−3x+2x+2
względem:
a) x = −2
b) y = −3
c) y = −x−5
5 sty 19:36
Janek191:
Nie powinno być
| | 3 x + 2 | |
y = − |
| ; x ≠ − 2 |
| | x + 2 | |
5 sty 19:42
Maciek: powinno, ale to wciąż nie wyjaśnia mojego problemu
5 sty 21:59
PW: Zobaczysz jak działa symetria względem prostej x = −2 jeżeli ją narysujesz w układzie
współrzędnych i spróbujesz przekształcić jeden dowolny punkt (a, b).
No proszę: obraz punktu (a, b), nazwijmy go (a', b'), określony jest równaniem:
a' = ..., b' = ...
5 sty 22:13