jak to bedzie ?
Ewa:
Pan Kowalski planując wyjazd na wakacje letnie w następnym roku postanowił założyć lokatę,
wpłacając do banku 2000 zł na okres jednego roku. Ma do wyboru trzy rodzaje lokat: lokata A –
oprocentowanie w stosunku rocznym 5%, kapitalizacja odsetek po roku;
lokata B – oprocentowanie w stosunku rocznym 4,8%, kapitalizacja odsetek co pół roku;
lokata C – oprocentowanie w stosunku rocznym 4,6%, kapitalizacja odsetek co kwartał.
Oceń, wykonując odpowiednie obliczenia, która lokata jest najkorzystniejsza dla Pana
Kowalskiego
wariant A to chyba bedzie wyglądał tak :2000 * 5%=2000*0.05= 100zl odsetek
5 sty 19:09
Eve: tak
dalej pamiętaj o kapitalizacji odsetek w odpowiednim czasie
5 sty 19:11
Ewa: po pól roku
2000*2,4%=2000*0.024=48
po drugiej połowie roku 2048*0.024= 49 (15) zł
c) ?
5 sty 19:18
Eve: tak
5 sty 19:20
Ewa: a lokate C jak obliczyć ?
5 sty 19:32
Eve: kwartał to ? miesięcy
5 sty 19:49
Ewa : to po prostu trzeba w ten sam sposób zrobic tak ?
5 sty 19:54
Eve: dokładnie tak
5 sty 19:55