matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
Asieńka 18:
Wyznacz iloraz ciągu geometrycznego, w którym a1=2 i a9=13122
20 lis 09:04
Nikka:
Ze wzoru na n−ty wyraz ciągu geometrycznego: a
n
= a
1
q
n−1
otrzymujemy a
9
= a
1
q
8
13122 = 2*q
8
q
8
= 6561 q =
8
√
6561
q = 3 bo 3
8
= 6561
20 lis 09:11