zbeznocsje
zombi: Zbadać zbieżność jednostajną ciągów funkcji
a) f
n = x
n(1−x
n) na przedziale [0,1]
lim f
n(x) = lim x
n(1−x
n) = 0 = f(x), gdyż x
n → 0, dla x∊[0,1), natomiast dla x=1, 1−x
n →
0.
Czyli f(x) = 0.
| | 1 | |
Jeśli chodzi natomiast o różnicę |f(x)−fn(x)| to biorąc x= |
| mamy |
| | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|f( |
| ) − fn( |
| )| = |0 − |
| | = 1, czyli dla ε<1 nie zajdzie nierówność, a |
| | n | | n | | | |
ε był dowolny, więc nie ma zbieżności jednostajnej zgadza się?
5 sty 18:56
Gray: Zgadza, chociaż ta końcówka wydaje mi się zbędna, bo:
a) granica jednostajnie zbieżnego ciągu funkcji ciągłych jest funkcją ciągła.
b) jeżeli ciąg jest zbieżny jednostajnie to jest zbieżny punktowo. Czyli granica punktowa jest
jedynym kandydatem na granicę jednostajną. Skoro punktowa nie jest ciągła, to jednostajnej nie
ma.
5 sty 19:16
Gray: Chwila, to inny przykład

Końcówka jest bardzo OK. Wyszło Ci przecież, że granica punktowa
jest równa zero, więc potrzebne jakieś dodatkowe uzasadnienie. Brawo!
5 sty 19:18
zombi: Czyli punktowa okej wyszła, ale w definicji jednostajnej zbieżności mamy dowolność epsilona,
więc w tym przypadku to nie będzie działać, tak?
5 sty 19:20
Gray: Ile to jest fn(1/n)?
5 sty 19:32
zombi: | | 1 | |
Oooo jezu, ale zamieszałem, pomyliłem przykłady. Tutaj miało być, bierzemy x= |
| 1/n |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
i wtedy fn( |
| 1/n)−f( |
| 1/n) = |
| (1− |
| ) − 0 = |
| , czyli dla |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
epsilon mniejszych od |
| nie zajdzie tak? |
| | 4 | |
Najmocniej przepraszam ze ten błąd.
5 sty 19:34
Gray: Właśnie

Ja też pomieszałem. Teraz OK.
5 sty 19:37
zombi: A mógłbyś Gray zerknąć na post z 19:20. Dobrze rozumuje? Z góry dziękuję.
5 sty 19:38
zombi:
| | 1 | |
Oczywiście lim fn(x) = 0, czyli f(x) = 0 i tutaj biorąc x= |
| , mamy, że różnica |
| | n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
fn( |
| ) − f( |
| ) = |
| − 0 = 1 i znowu dla epsilonów < 1 nie zadziała nam. |
| | n | | n | | | |
5 sty 19:46
Gray: Dobrze rozumujesz. Zbieżność jednostajna to zbieżność w sensie normy supremum, tj. fn→f
jednostajnie ⇔ maxx|fn(x)−f(x)|→0.
5 sty 19:59
zombi: To to okej ostatni przykład
Zbadać zbieżność jednostajną
| | x | |
fn(x) = ∑k=1n sin( |
| ) na R. |
| | k2 | |
5 sty 20:01
Gray: Spróbuj wyznaczyć najpierw granicę punktową.
| | x | |
limn→∞fn(x) = ∑ sin |
| , gdzie suma jest po n od 1 do ∞. |
| | n2 | |
5 sty 20:18
zombi: No właśnie mam problem z tym szeregiem, nie do końca potrafię policzyć jego sumę. Jakaś
podpowiedź?
5 sty 20:23
zombi: podbijam
5 sty 21:11
Gray: Szkoda, że tak późno takie zadanie dajesz. Nudziłem się trochę od 20 grudnia

Nie wydaje mi się, aby trzeba było wyznaczyć tę sumę. Niestety

wiemy, że ciąg f
n jest
zbieżny punktowo do pewnej funkcji f określonej na całej prostej R.
Staram sobie przypomnieć jakieś warunki, pozwalające stwierdzić brak zbieżności jednostajnej.
Jakiś warunek Cauchy'ego lub coś podobnego. Na razie nie mam nic. Może ktoś podchwyci, bo
zadanie jest ciekawe
5 sty 21:24
Gray: Można bardzo łatwo pokazać, że ciąg funkcyjny f
n zbieżny jednostajnie na zbiorze A do pewnej
funkcji f spełnia jednostajny warunek Cauchy'ego, tj.
∀ε>0 ∃N>0 ∀n,m>N ∀x |f
n(x)−f
m(x)|<ε.
Weźmy ε<1 oraz dowolne N∊ℕ. Wówczas
| | x | |
|fN+2(x)−fN+1(x)| = |sin |
| |=... |
| | (N+2)2 | |
Pokazałem więc: ∃ε>0 ∀N>0 ∃n,m>N ∃x |f
n(x)−f
m(x)|>ε,
to oznacza, że ciąg f
n nie spełnia warunku Cauchy'ego, czyli nie jest jednostajnie zbieżny na
R do żadnej funkcji f.
5 sty 22:41
zombi: ooo dzięki wielkie!

nie było na wykładzie warunku Cauchy'ego, więc nie wpadłbym na to.
5 sty 22:49
Gray: |fn(x)−fm(x)| = |fn(x)−f(x)+f(x)−fm(x)| ≤|fn(x)−f(x)| + |fm(x)−f(x)|≤...
ze zbieżności jednostajnej fn→f wynika: |fn(x)−f(x)|<ε/2 oraz |fm(x)−f(x)|<ε/2, czyli
... ≤ ε/2 + ε/2=ε
Czyli: zbieżność jednostajna ⇒ warunek Cauchy'ego.
5 sty 23:00