d
całka: Oblicz całkę:
∫x
3cos(x
2)dx = ∫x * x
2*cos(x
2)dx
t = x
2
dt = 2xdx /:2
| | dt | | 1 | | 1 | |
∫tcos(t)* |
| = |
| ∫tcos(t)dt = |
| (t*sin(t)) + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
dobrze ?
5 sty 18:43
Eve: dobrze
5 sty 18:48
niechciany: | 1 | | 1 | |
| ∫t cos(t) dt = |
| t sin(t) + C |
| 2 | | 2 | |
Możesz mi to wytłumaczyć ?
5 sty 19:38
całka: ale co tu mam wytłumaczyć ? cos zamienilem na sin ze wzoru na całki
6 sty 10:19
całka: ?
6 sty 13:10
J:
to jest źle ... ∫t*cos(t)dt ≠ t*sin(t) ... przecież pod całką jest iloczyn dwóch funkcji ...
6 sty 13:14
całka: to jak to rozwiązać ?
6 sty 13:24
całka: na części jeszcze rozbić ?
6 sty 13:25
J:
...przez części ... np.: v = t u' = cost
v' = 1 u = sint ......
6 sty 13:26