H
pomocy!: Zilustruj przy pomocy odpowiednio dobranych rysunków następujące własności działań na liczbach
naturalnych:
a) prawo rozdzielności mnożenia względem odejmowania
b) prawa skreślania dla dodawania i mnożenia
c) prawa monotonii dla dodawania i mnożenia
Podaj przykłady liczbowe ilustrujące prawdziwość tych praw
5 sty 18:32
Eve:

a) pole
5 sty 18:34
Janek191:
Powyższy rysunek ilustruje:
( a + b) *c = a*c + b*c
5 sty 18:39
Janek191:
Do jakiej szkoły chodzisz ? ( podstawowej ?)
5 sty 18:40
pomocy!: a ktoś wie dalsze?
5 sty 18:43
Eve: to wystarczy prawy prostokąt włożyć w lewy

źle poczytawszy
5 sty 18:45
Janek191:
Wpisz sobie w wyszukiwarkę i poszukaj

Np. Prawo skreśleń dla dodawania:
Jeżeli a + c = b + c, to a = b
5 sty 18:47
Janek191:
Wpisz sobie w wyszukiwarkę i poszukaj

Np. Prawo skreśleń dla dodawania:
Jeżeli a + c = b + c, to a = b
5 sty 18:48
Janek191:
Wpisz sobie w wyszukiwarkę i poszukaj

Np. Prawo skreśleń dla dodawania:
Jeżeli a + c = b + c, to a = b
5 sty 18:48
Mila:

b)
prawo redukcji (skreśleń):
jeśli a+c=b+c , to a=b (skreśliliśmy c),
jeśli a * c=b* c i c ≠ 0, to a=b (także skreśliliśmy c)
Przykłady:
Jeśli a + 10 = 20 + 10 , to a = 20 .
Jeśli a * 3 = 4 *3 , to a = 4 .
5 sty 19:05