jak to zad zrobić ?
Ewa: Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=2x2 −4x+11 w przedziale
A =< 0, 4 >
5 sty 18:27
Eve: pochodna, zerowanie i wartość f(x) na końcach przedziału i dla pierwiastka pochodnej
5 sty 18:30
===:
... to już i funkcje kwadratowe będziemy analizować pochodnymi

?
:)
5 sty 18:31
Eve: aha

można i wykresem

muszę trochę zmienić tory myślenia
5 sty 18:32
panpawel: napisz jakie są tutaj punkty szczególne dotyczące wartosci
5 sty 18:33
Ewa: nie ma żadnych punktów dotyczących wartosci

jest to zadanie z matury
5 sty 18:39
Ewa: nie ma żadnych punktów dotyczących wartosci

jest to zadanie z matury
5 sty 18:43
kyrtap: powariowali z tymi pochodnym, wyznacz wierzchołek paraboli jeżeli będzie należał do dziedziny
to jego wartość będzie najmniejsza
5 sty 18:43
===:
xw=
f(xw)=
f(0)=
f(4)=
5 sty 18:44
panpawel: punkty szczególne to to co Ci napisał Pan @===
5 sty 18:46
Mila:
Wykresem tej funkcji jest parabola skierowana ramionami do góry ,
funkcja f(x) ma wartość najmniejszą
1∊<0,4>
Zatem f(1)=2*1−4+11=9 to jest najmniejsza wartość tej funkcji w podanym przedziale
Wartość największą wybierasz z f(0) i f(4) dokończ
Jeśli pomyślisz, to wystarczy jedną wartość obliczyć.
5 sty 18:47
Ewa: f(4) = 2*16 − 4*4 +11= 27
moim zdaniem bedzie to tak wygladało , chociaz wydaje mi sie ze cos jest nie tak
5 sty 18:56
Mila:
Dobrze.
f(0)=11<27
Daj odpowiedź.
5 sty 19:09
Ewa: najmniejsza wartosc funkcji w tym przedziale to 9 a największa to 27
dzieki bardzo
5 sty 19:21
Mila:
5 sty 23:33