help!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
pomocy!: Ile jest liczb:
a) jednocyfrowych
b) dwucyfrowych
c) trzycyfrowych
d) mniejszych od 85
e) mniejszych od 150 i większych od 63
5 sty 18:14
Janek191:
a) 10 w systemie dziesiątkowym
b) 90 w systemie dziesiątkowym
c) itd.
5 sty 18:19
pomocy!: d, e?
5 sty 18:20
===:
... a −1, −2, −3, ... to nie liczby? −
5 sty 18:24
Mila:
Właśnie. Czegoś brakuje w treści zadania.
5 sty 18:26
pomocy!: Mila niczego nie brakuje
5 sty 18:27
Janek191:
W domyśle − liczb naturalnych ?
5 sty 18:28
pomocy!: w zadaniu nie ma napisanych jakich liczb
5 sty 18:29
Janek191:
Ale z kontekstu powinno wynikać

( O jakich liczbach się uczycie ? )
5 sty 18:30
Janek191:
Ale z kontekstu powinno wynikać

( O jakich liczbach się uczycie ? )
5 sty 18:31
pomocy!: naturalne, całkowite, rzeczywiste itd
5 sty 18:34
Mila:
Jaki to poziom edukacji?
SP, GM, LO?
5 sty 19:13
5-latek: Studia
5 sty 19:16
mmm: 5− latek skąd wiesz że to studia
5 sty 19:26
5-latek: Zgaduje
5 sty 19:33
Janek191:
a) Jednocyfrowych naturalnych jest 10:
0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
Jednocyfrowych całkowitych jest 19 :
− 9,−8,−7,−6,−5,−4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4,5,6,7,8,9
b) Dwucyfrowych naturalnych jest 90:
10,11,12, ..., 98,99
Dwucyfrowych całkowitych jest 2*90 = 180
itd.
5 sty 19:39
Mila:
Liczb naturalnych trzycyfrowych:
c) 9*10*10=900
d) liczb naturalnych <85
0,1,2,3,4,...84
85 liczb
d) liczb naturalnych takich, że :
63<n<150 kolejne liczby: 64,65,66, ....149 są wyrazami ciągu arytmetycznego, gdzie
a1=64
an=149, r=1
149=64+(n−1)*1
149−64=n−1
85=n−1
n=86
====
odp.
86
5 sty 20:03