pomoże ktos ?
Ewa: Rozwiąż równanie
x + x3 = 1+ x2 .
5 sty 18:04
bezendu:
x3−x2+x−1=0
x2(x−1)+(x−1)=0
(x−1)(x2+1)=0
(x−1)(x2−i2)=0
(x−1)(x+i)(x−i)=0
x=1 lub x=i lub x=−i
5 sty 18:05
niechciany: x(1 + x2) = (1 + x2) \\ : (1 + x2) ≠ 0
x = 1
5 sty 18:05
Eve: przerzuć wszystko na lewo, pierwiastkiem jest 1
podziel wielomian przez x−1
5 sty 18:06
Janek191:
x + x3 = 1 + x2
x3 − x2 + x − 1 = 0
x2*( x − 1) + 1*( x − 1) = 0
( x − 1)*( x2 + 1) = 0
x − 1 = 0 x2 + 1 ≠ 0
x = 1
====
5 sty 18:06
Eve: 
przekombinowałam
5 sty 18:07
bezendu:
x2+1=0
To ma rozwiązania !
5 sty 18:08
Eve: ∉R
5 sty 18:09
Janek191:
W zbiorze liczb zespolonych
5 sty 18:10
bezendu:
W treści nie ma podanych zastrzeżeń
5 sty 18:11
Ewa: dzięki
5 sty 18:12
Janek191:
Powinno być napisane: rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych
5 sty 18:13
Ewa: no niestety nic takiego nie bylo , to jest zadanie z matury
5 sty 18:29
panpawel: to w takim razie 1 tylko.
5 sty 18:34