help!
pomocy!: Wykonaj obliczenia. Z jakich własności działań można skorzystać?
a) 38+9=
b) 16+7+4=
c) 43+15+48+25+17=
d) 35−7+15+17=
e) 22+17−13+8−4=
f) (60+18)*7=
g) 24*37=
h) (49+14):7
5 sty 17:51
kyrtap: z różnych
5 sty 17:52
pomocy!: ha ha ha bardzo śmieszne
5 sty 17:54
Janek191:
Prawa: przemienności , rozdzielności dodawania względem mnożenia i rozdzielności
dodawania względem dzielenia
5 sty 17:54
kyrtap: ale w czym masz problem nie umiesz dodawać odejmować mnożyć i dzielić?
5 sty 17:54
Janek191:
Prawa: przemienności , rozdzielności dodawania względem mnożenia i rozdzielności
dodawania względem dzielenia
5 sty 17:54
marcin: Którego przykładu nie wiesz?
5 sty 17:55
5 sty 17:59
5-latek: f) rozdzielnosc mnozenia wzgledem dodawania
(60+18)*7= 60*7+18*7= policz
5 sty 18:00
Gray: Dodawanie nie jest rozdzielne względem mnożenia; to mnożenie jest rozdzielne względem
dodawania. Rozdziela się z jednego na dwa: a(b+c) = ab + ac. Z lewej jedno mnożenie, z prawej
dwa.
5 sty 18:03
5-latek: c) przemiennosc dodawania
43+15+48+25+17= 43+17+15+25+48=148
5 sty 18:08
Janek191:
Fakt. Miało być odwrotnie
5 sty 18:09
pomocy!: hmmm pogubiłem się, można jeszcze raz, czytelniej?
5 sty 18:19
Janek191:
a) 38 + 9 = 38 + 2 + 7 = 40 + 7 = 47
b) 16 + 7 + 4 = 16 + 4 + 7 = 20 + 7 = 27
5 sty 18:21
pomocy!: Janek191: a dalej i z jakich własności korzystasz?
5 sty 18:25