Prawdopodobienstwo- rzut kostka
Malwina xxx: Rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry. Oblicz prawdopodobienstwo: a) zdarzenia A, ze za
drugim razem wypadla nieparzysta liczba oczek
b) zdarzenia B, ze iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest liczbą mniejsza od 15
5 sty 17:51
Mila:
Najlepiej zrozumiesz, gdy wypiszesz wszystkie zdarzenia elementarne i wybierzesz sprzyjające,
albo analizujesz i wypisujesz tylko odpowiednio zdarzenia sprzyjające .
Spróbuj, to sprawdzę.
5 sty 17:58
Malwina xxx: Tylko ze ja tego wcale nie rozumiem
5 sty 18:43
panpawel: ile jest możliwych wyników rzucając dwa razy kostką?
5 sty 18:45
Malwina xxx: 12
5 sty 18:49
Mila:
Ω={(1,1),(1,2),(1,3),(1,4),(1,5),(1,6),
(2,1),........................................(6,6)}
uzupełnij, przecież grałaś w kości jako dziecko, chociażby w chińczyku rzucałaś .
5 sty 18:49
panpawel: Wypisz wszystkie nam tutaj najlepiej.
Odpowiedz nam na pytanie: Chcesz się tego nauczyć, czy chcesz rozwiązanie?
5 sty 18:52
Janek191:
a) A = { ( x ; 1),( x; 3),( x ; 5) , x ∊ { 1,2,3, 4,5,6} }
I A I = ?
5 sty 18:54
Janek191:
a) A = { ( x ; 1),( x; 3),( x ; 5) , x ∊ { 1,2,3, 4,5,6} }
I A I = ?
5 sty 18:54
Malwina xxx: Powiem szczerze ze mam do zrobienia kilka pytan na egzamin zaliczajacy.
5 sty 18:56
Janek191:
Aby zaliczyć, to trzeba pewnie coś umieć ?
5 sty 18:58
Malwina xxx: Troszke tak

nie za duzo

pomoze ktos?
5 sty 19:01
panpawel: To odnoś się do każdego posta który tutaj piszemy.
5 sty 19:04
Malwina xxx: Janku

pomoz
5 sty 19:06
Janek191:
Ile jest równe I A I ?
lub wypisz A = { ( ; ) , .... }
5 sty 19:09
Malwina xxx: Cd (2,1),(2,2),(2,3),(2.4),(2,5),(2,6)
(3,1),(3,2),(3,3),(3,4),(3,5),(3,6)
(4,1),(4,2),(4,3),(4,4),(4,5),(4,6)
(5,1),(5,2),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6)
(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)
5 sty 19:20
panpawel: Teraz powiedz nam, ile ich jest?
5 sty 19:20
Malwina xxx: 36
5 sty 19:22
panpawel: a teraz powiedz ile jest takich w których w drugim rzucie jest liczba nieparzysta (1 lub 3 lub
5)
5 sty 19:24
Malwina xxx: 18
5 sty 19:27
panpawel: i teraz wróć do treści zadania
5 sty 19:29
Malwina xxx: A jak to zapisac
5 sty 19:32
panpawel: | spełniające warunki zadania | |
| =wynik |
| wszystkie możliwości rzutów | |
5 sty 19:33
Janek191:
| | I A I | |
P( A ) = |
| = ... |
| | I Ω I | |
5 sty 19:33
Janek191:
| | I A I | |
P( A ) = |
| = ... |
| | I Ω I | |
5 sty 19:33
panpawel: P(A)=wynik
5 sty 19:34
Malwina xxx: ...
5 sty 19:38
Janek191:
I Ω I = 6
2 = 36
I A I = 18
Podstaw i oblicz
5 sty 19:40
Malwina xxx: 0.5 i co dalej?
5 sty 19:43
Janek191:
Weź się za b)
5 sty 19:47
Janek191:
Weź się za b)
5 sty 19:47
Janek191:
I Ω I = 62 = 36
B = { ( 1; 1),( 1;2),(1; 3) , ... }
Wypisz wszystkie zdarzenia elementarne − ma być iloczyn liczb < 15
5 sty 19:51
Mila:
No widzisz Malwinko, wszystko jest proste, gdy są chęci do pracy intelektualnej.
w( b) policz zdarzenie przeciwne, ile jest iloczynów większych od 15 lub równych 15 i odejmij
od 36.
Czekamy.
5 sty 19:52
Malwina xxx: Mala podpowiedz
5 sty 19:52
Mila:
Już podpowiedziałam:
B'={(3,5),(3,6), (4,4)....(6,6)}
5 sty 19:55
Malwina xxx: 25, czyli 36−25=11 tak?
5 sty 20:03
Janek191:
I B I = 25 ? , czy I B ' I = 25 ?
5 sty 20:05
Janek191:
Nie może być 25
5 sty 20:07
Mila:
Policz jeszcze raz − iloczyn większy od 15 + iloczyn równy 15.
5 sty 20:08
Malwina xxx: I juz nie wiem
5 sty 20:08
Mila:
Zdarzenie przeciwne:
B'={(3,5),(3,6),(4,4),(4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),
(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
|B'|=13
|B|=36−13=23.
5 sty 20:10
Janek191:
B = { ( 1;1),(1;2),(1;3),(1;4),(1;5),(1;6),(2;1),(2;2),(2;3),(2;4),(2;5),(2;6),(
3;1),(3;2),(3;3),
( 3;4),( 4;1),(4;2),( 4;3),(5;1),(5;2),(6;1),(6;2) }
lub metodą Mili
B ' = ...
5 sty 20:11
Malwina xxx: 13
5 sty 20:12
Janek191:
No wreszcie

Czyli I B I = 36 − 13 = 23
5 sty 20:14
Malwina xxx: Dziekuje za pomoc

moge napisac kolejne zadanko?
5 sty 20:17
Mila:
Pisz.
5 sty 20:25