Jakie wymiary musi mieć stożek, aby jego objętość była jak największa?
nikk: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem o obwodzie 24. Jakie wymiary musi mieć ten stożek, aby
jego objętość była jak największa?
5 sty 17:29
Eve: H
2=b
2−r
2
a=2r
wyraź V za pomocą r i oblicz pochodną, która przyrównaj do 0
5 sty 17:34
Janek191:

2 r + 2 l = 24 / : 2
r + l = 12 ⇒ l = 12 − r
h
2 + r
2 = l
2 = ( 12 − r)
2
h
2 + r
2 = 144 − 24 r + r
2
h
2 = 144 − 24 r ; r ∊ ( 0 ; 6 )
h =
√ 144 − 24 r
więc objętość
| | 1 | | π | |
V = |
| π r2*h = |
| r2*√ 144 − 24 r |
| | 3 | | 3 | |
Pytanie: były pochodne ?
5 sty 17:43
nikk: Były
5 sty 17:52
Janek191:
To fajnie

Oblicz ekstremum − maksimum funkcji V(r)
5 sty 17:58