d
całka: Oblicz całkę:
∫arctg4xdx =
u = arctg4x
v' = 1
v = x
Dobrze to zaczynam ?
5 sty 16:39
J:
dobrze..
5 sty 16:40
całka: bo dalej nie wychodzi:
t = x
2 + 1
dt =2xdx / *2
2dt = 4xdx
| | 1 | |
= xarctg4x − ∫ |
| *2dt = xarctg4x − 2∫t−1dt |
| | t | |
i tutaj jak będę chciał policzyć to całkę to wychodzi 1/0
5 sty 16:43
całka: zapomniałem że przecież jest na to wzór
5 sty 16:44
niechciany: Wzorów nie znamy ?
5 sty 16:44
J:
| | 2x | |
2∫ |
| dx = 2*lnIx2 + 1I ... |
| | x2+1 | |
5 sty 16:45
całka: wyszło:
xarctg4x − 2ln|x2 + 1| + C
dobrze ?
5 sty 16:45
niechciany: Nie wiem

Policz pochodną wyniku
5 sty 16:47
J:
jest OK...
5 sty 16:49
całka: bo w odp mam w inny wynik taki:
| | 1 | |
xarctg4x − |
| ln|16x2 + 1| + C |
| | 8 | |
ale jak to możliwe ? wtedy t by musiało = 16x
2 + 1, a przeciez tyle nie wynosi. czy robię
gdzieś jakiś błąd ?
5 sty 16:50