całka
całka: Oblicz całkę:
∫xctg
2xdx
u = x u = 1
v' = ctg
2x v = −ctg −x (zamieniłem ctg na cosx/sinx i wyliczyłem v)
= x(−ctgx − x) − ∫−ctgx − xdx = x(−ctgx − x) − (∫−ctgxdx − ∫xdx) =
| | 1 | |
= x(−ctg − x) + ∫ctgxdx + ∫xdx = x(−ctgx − x) + ln|sinx| + |
| x2 + C |
| | 2 | |
Dobrze to zrobiłem, bo w odp mam trochę inny wynik?
5 sty 16:32
całka: ?
5 sty 16:52
Eve: wg moich obliczeń to jest ok
5 sty 16:55
Eve: a jaki jest w odp?
5 sty 16:55
całka: | | 1 | |
w odp mam − |
| x2 − xctgx + ln|sinx| + C |
| | 2 | |
5 sty 17:04
całka: jest ok w moim rozwiązaniu ?
5 sty 17:06