W trójkącie równoramiennym ABC i wektory
smutna: W trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) dane są: wierzchołek C(−6,2) oraz wektory CD=[−6,4]
i AB=[−4,−6], gdzie CD jest wysokością trójkąta poprowadzoną z wierzchołka C. Wyznacz równania
ogólne prostych, w których zawierają się boki tego trójkąta.
5 sty 16:23
Eta:

Wskazówki:
Nie piszę strzałek przy wektorach( dla wygody) ... Ty je napisz
1/ DC=[−6,4] i C(−6,2) wyznacz D(..... , ....) D(−12,6)
2/ proste AB i CD są prostopadłe to, napisz równanie prostej AB
| | y−yD | | 4 | |
AB: |
| = |
| ⇒ AB : ................. |
| | x−xD | | −6 | |
3/wektor DB= 0,5AB ⇒ DB=[−2,−3] teraz wyznacz B(..... ,.....)
i napisz równanie prostej BC
4/ wektor DA= −0,5AB ⇒ DA= [2,3] wyznacz A(..... , ....)
i napisz równanie prostej AC
powodzenia w rachunkach
5 sty 17:17