Relacje równoważności
cover: Relacja R⊂X2 gdzie X = {a, b, c, d} określona jest następująco
R = {(a,a), (b,b) (c,c), (d,d), (b,c),(c,b)}
Pokaż, że to jest relacja równoważności i znajdź klasy abstrakcji.
5 sty 16:13
Gray: Co to znaczy, że relacja R jest relacją równoważności?
5 sty 17:37
cover: Relacja równoważności jest wtedy gdy relacja jest zwrotna symetryczna i przechodnia.
Nie jestem pewien co do mojego rozwiązania:
zwrotna: xRx // (a,a), (b,b), (c,c), (d,d)
symetryczna: xRy⇒yRx // (b,c), (c,b)
przechodnia: (xRy ∧ yRz) ⇒ xRz // tutaj nie wiem co wpisać

klasy abstrakcji
[a] = {a}
[b] = {b,c}
[d] = {d}
Nie jestem pewien czy zrobiłem to dobrze
5 sty 18:34
Gray: Jest dobrze. W symetrii i przechodniości musisz bardziej rozpisać (na przypadki). Do klas
abstrakcji: [c]={b,c}.
5 sty 18:39
cover: Na przypadki hmm... ? Mógłbyś mi bardziej to wytłumaczyć trzymając się tego zadania ?
5 sty 18:48
Gray: Symetria:
xRy ⇒ x=y=a lub x=y=b lub x=y=c lub x=y=d lub (x=b, y=c) lub (x=c, y=b) ⇒ w każdym przypadku
yRx
Podobnie przechodniość:
xRy ∧ yRz ⇒ x=y=z=a lub x=y=z=b lub x=y=z=c lub... itd
5 sty 19:23