Całki
bezendu:
Podstawienie Eulera kiedy stosujemy ?
5 sty 16:02
Kacper:
Nawet na Wiki to jest
5 sty 16:07
bezendu:
Ale tego nie rozumiem, tutaj całki przez podstawienie i wgl nie było mowy o tym. Pierwszy raz
to na oczy widzę
5 sty 16:09
Kacper:
Nie na wszystkich studiach tego uczą. Przecież nie każdemu to potrzebne. To już "wyższy
poziom".
5 sty 16:11
bezendu:
Wiem, że wyższy poziom, na wykładzie nic o tym, a na ćw 10 całek przez to podstawienie do
policzenia. Idę to rozkminiać
5 sty 16:12
Mila:
Jeżeli masz całke niewymierną typu:
| | dx | |
∫ |
| , gdzie x2+k>0 to stosujesz I podstawienie Eulera. |
| | √x2+k | |
Np.
√x2+4=t−x /
2
x
2+4=t
2−2tx+x
2⇔
4=t
2−2tx
2tx=t
2−4
stąd :
| | t2−4 | | 2t2−t2+4 | | t2+4 | |
t−x=t− |
| = |
| = |
| |
| | 2t | | 2t | | 2t | |
Aby obliczyć dx przekształcamy do wygodniejszej postaci
| | 1 | | 4 | | 1 | | t2+4 | | t2+4 | |
dx= |
| *(1+ |
| )dt= |
| * |
| )dt= |
| dt |
| | 2 | | t2 | | 2 | | t2 | | 2t2 | |
W takim razie teraz mamy taką całkę:
| | 1 | | t2+4 | | 1 | |
∫ |
| * |
| dt=∫ |
| dt=lnt=ln|x+√x2+4|+C |
| | t2+42t | | 2t2 | | t | |
Twoja wczorajsza całka była dość skomplikowana,
Godzio zastosował podstawienie :
√4x2+11=t−
√4*x aby po podniesieniu obu stron do kwadratu zredukował się wyraz 4x
2.
Jest jeszcze do całek niewymiernych pewnego typu jest
stosowana
metoda współczynników nieoznaczonych.
Często doprawdza się niektóre całki niewymierne do typu:
| | dx | |
(**) ∫ |
| =ln|x+√x2+k|+C |
| | √x2+k | |
to stosujesz podstawienie Eulera albo korzystasz z gotowego wzoru ( zapamiętaj wzór)
=
oraz
Oblicz całkę:
| | dx | |
∫ |
| najpierw doprowadź do postaci (**) − postać kanoniczna wyrażenia pod |
| | √x2−6x+15 | |
pierwiastkiem.
5 sty 17:43
bezendu:
Dziękuję, wieczorem skończę bo ma teraz trochę inne zajęcie, muszę rysunek zrobić
5 sty 17:45
Gray: Cześć

Ja osobiście nie mam nic do Eulera, ale jego podstawień nie stosuję. Wolę funkcje
hiperboliczne. Zgrabniejsze mi się to wydaje.
5 sty 17:45
Mila:
Ja korzystam z gotowego wzoru, nie chce mi się wszystkiego liczyc za każdym razem.
5 sty 17:48
zombi: Jak mi Godzio kiedyś zadał podobną całeczkę, to również tak jak Gray stosowałem hiperboliczne
5 sty 17:53
Mila:
Właśnie widziałam Gray, Twoje rozwiązanie tej całki metodą wsp. nieoznaczonych i to mi sie
wydaje najprostsze, ale nie wiem, czy bezendu w tym cokolwiek się orientuje.
5 sty 17:55
bezendu:
Nie orientuję się wcale, proste całki na zasadzie przekształceń i własności potrafię policzyć,
wymierne też. Ale przez podstawienie, przez część to już kaplica.
5 sty 17:57
Mila:
To pisz tutaj problemy, najpierw uważnie przeczytaj to, co napisałam i rozwiąż podaną
całkę o g.17:43
5 sty 18:00
bezendu:
Dobrze, będę po 20.
5 sty 18:03
Gray: Mnie też, Mila, ta druga metoda wydawała się najprostsza, ale nie chcę nic narzucać. Do
jednego trafia to, do innego tamto, do trzeciego ani to, ani tamto.
5 sty 18:06
Mila:
17:43
Poprawka
| | dx | |
∫ |
| =arcsin(x) + C ma być. |
| | √1−x2 | |
5 sty 18:10
bezendu:
√(x−3)2+6=t−x /
2
(x−3)
2+6=t
2−2tx+x
2
5 sty 20:12
Mila:
Najpierw miałeś mieć pod pierwiastkiem inną postać:,
[x−3=u, dx=du
| | du | |
∫ |
| =ln|u+√u2+6| i wracasz do zmiennej x⇔ |
| | √u2+6 | |
=ln|x−3+
√(x−3)2+6|+C=ln|x−3+
√x2−6x+15|+C
| | du | |
albo do całki: ∫ |
| stosujesz podstawienie Eulera |
| | √u2+6 | |
√u2+6=t−u
przećwicz
5 sty 20:22
bezendu:
u2+6=t2−tu+u2
t2−tu−6=0 ?
5 sty 20:30
Mila:
u
2+6=t
2−2tu+u
2
6=t
2−2tu
2tu=t
2−6
Licz dalej jak pokazałam.
5 sty 20:35
bezendu:
Podaję się.
5 sty 20:53
Mila:
Nie żartuj, to trochę przekształceń i tragedia grecka.
| | 1 | | t2−6 | | 1 | | 6 | |
u= |
| * |
| = |
| *(t− |
| ) |
| | 2 | | t | | 2 | | t | |
==============
| | t2−6 | | 2t2−t2+6 | |
t−u=t− |
| = |
| ⇔ |
| | 2t | | 2t | |
===========
Dalej, czekam.
5 sty 21:21
Mila:
Jak sobie wyobrażasz drugi kierunek studiów, gdy w takie banalne rachunki przerażają Cię.?
5 sty 21:23
bezendu:
Ogólnie do tej pory wszystko rozumiałem z algebry i analizy, aktywność na ćw itp itd, max za
kolokwium ale całki to tragedia !
5 sty 21:32
Mila:
Całki to przyjemna strona analizy.
5 sty 21:47
bezendu:
Chyba ciemna strona. Wrócę do tego jutro bo już nie mam dziś siły. Dziękuję za pomoc.
5 sty 21:54
Mila:
To zawiodłeś mnie.
5 sty 22:03
bezendu:
I tak w życiu bywa.
5 sty 22:06
bezendu:
To podstawienie chyba tutaj nie pasuję, albo ja nie umiem całek

∫U{dx}{
√x2−6x+15=∫U{dx}{
√(x−3)2+6 t=x−3 dt=dx
| | dt | | dt | | 1 | | t | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| arctg |
| +C |
| | t2+3 | | t2+√3 | | √3 | | √3 | |
=================================
6 sty 02:23
bezendu:
| | dx | |
∫ |
| poprawiam zapis |
| | √x2−6x+15 | |
6 sty 02:24
bezendu:
up
6 sty 02:35
Gray: | | dx | |
Twoja całka = ∫ |
| = | √6t=x−3 ⇒ √6dt=dx| = |
| | √(x−3)2+6 | |
| | √6dt | | dt | |
=∫ |
| = ∫ |
| = .... |
| | √6t2+6 | | √t2+1 | |
Dokończ sam.
6 sty 11:28
bezendu:
przecież już dokończyłem 02:23
6 sty 13:02
bezendu:
to jest źle ?
6 sty 13:45
bezendu: ?
6 sty 14:58
Gray: To jest to zadanie? Jeżeli tak, to źle. Co zrobiłeś z pierwiastkiem w mianowniku?
6 sty 15:09
bezendu:
Postać kanonicza, a potem podstawienie i już z elementarnego wzoru z tablic
6 sty 15:40
Gray: Hmm... Piszesz o moim rozwiązaniu z 11:28?
6 sty 15:42
bezendu:
Piszę cały czas o swoim rozwiązaniu całki 02:23
Zrobiłem innym sposobem niż podstawienie Eulera i czekam aż ktoś potwierdzi wynik.
6 sty 15:49
Gray: Ja Ci napisałem o 15:09, że jest źle. Boję się, że nikt nie napisze, że jest dobrze. Bo jest
źle
6 sty 15:55
Mila:
2:23 źle.
Oblicz pochodną wyniku.
Zgubiłeś pierwiastek z mianownika .
20:22 masz rozwiązane.
11:28 drugi raz doprowadzone do postaci, gdy możesz skorzystać z wzoru.
6 sty 15:59
bezendu:
to w takim razie w którym kroku jest błąd, podstawienie jest dobre przecież ?
t=x−3
dt=dx
6 sty 15:59
Gray: (x−3)2+6 = t2+6. No i nad całością pierwiastek.
6 sty 16:00
Gray: O, cześć Pani Milu ... Szkoda, ale muszę znikać. Może kiedyś...
6 sty 16:03
Mila:
Witam ,Gray. Przyjemnej imprezy życzę.
6 sty 16:05
bezendu:
Mam ale jest zrobione podstawieniem którego nie rozumiem, więc szukam innej metody rozwiązania
| | dx | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| |
| | √x2−6x+15 | | (x−3)2+6 | |
t=x−3
dt=dx
| | dx | | dt | | dx | |
∫ |
| =∫ |
| =∫ |
| = |
| | (x−3)2+6 | | t2+6 | | t2+√6 | |
| 1 | | t | | 1 | | x−3 | |
| arctg |
| +C= |
| arctg |
| +C |
| √6 | | √6 | | √6 | | √6 | |
6 sty 16:07
Gray: Dzięki
Mila
bezendu − PIERWIASTEK!
6 sty 16:12
Mila:
√(x−3)2+6 ma być w mianowniku po pierwszym znaku równości.
6 sty 16:13
bezendu:
Ok, zapomniałem o nim
6 sty 16:26