Prawdopodobieństwo losowo ustawionych liczb
nikk: Liczby 1,2,3,4,5,6 ustawiamy losowo w szereg. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że w tym
ustawieniu iloczyn każdych dwóch sąsiednich liczb będzie parzysty. Wynik przedstaw w postaci
ułamka nieskracalnego.
Zaczynałam chyba z 20 razy to zadani i nic
5 sty 15:36
J:
ilość zdarzeń: 6!
teraz eliminujesz ustawienia: (1,3)(3,1)(3,5)(5,3) ...
5 sty 15:46
Mila:
|Ω|=6!
liczby można ustawić tak:
pnpnpn
npnpnp
nppnpn
npnppn
w każdej sytuacji mamy 3!*3! możliwości
| | 4*3!*3! | | 4*6*6 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 6! | | 1*2*3*4*5*6 | | 5 | |
5 sty 15:49
nikk: Dziękuję
5 sty 16:00
Mila:
5 sty 16:02