a
Hugo: oblicz pochodną
y=xx2
i czy to jest równe?
xx2 = x2x?
5 sty 15:18
J:
f'(x) = ex2*lnx*(x2*lnx)' = ..
5 sty 15:20
panpawel: nie.
5 sty 15:20
razor: nie, takie "wieże" potęg zawsze się czyta od góry
xx2 = x(x2) ≠ (xx)2
5 sty 15:20
bezendu:
Hugo jak wygląda ta pochodna ?
Napisz to poprawnie
5 sty 15:27
J:
...jest xx2 ... x2 w wykładniku ...
5 sty 15:28
J:
f'(x) = ex2*lnx(2xlnx + 2) = 2ex2*lnx(xlnx + 1)
5 sty 15:31
bezendu:
To zaraz zrobimy
y=xx2 korzystam ze wzoru ab=eblna
y=ex2lnx
y'=(ex2lnx)'=ex2lnx*(x2lnx)'=
=ex2lnx*[(x2)'lnx+x2(lnx)']=
ex2lnx*[2lnx+2]=2ex2lnx(lnx+1)
5 sty 15:33
J:
...
5 sty 15:33
J:
chyba zjadłeś x w nawiasie ...
5 sty 15:34
Hugo:

dzieki

@J:
jak robisz to ze jest nad x dwójka? bo jak daje "^^" to nie dziala

bo musze uzywac
podkreslnika by dobudować index
xx
x *
lnx * (2xlnx +x)
5 sty 15:35
Hugo: ten wzor wlasnie

! no dz widze ze tu czuwacie a wolne jest
5 sty 15:36
J:
x A { x A 2 } .... bez spacji ... A − znak potęgi (daszek)
5 sty 15:37
kyrtap: Hugo jak tam koncerty?
5 sty 15:38
bezendu:
Dokładnie (xlnx+1) zapomniałem. Wszystko przez całki !
5 sty 15:40
kyrtap:
5 sty 15:45
Hugo: Hugo poznał i se hehehehe.... ostatnio pół francuska − pól niemka gada z nia po angielsku a
jest do tego starsza o rok z Eramusa 8))
Poszla na filologie angielską na UJ, szkoda dziewczyny
5 sty 16:06
bezendu:
A jak by poszła na AGH to co wtedy ?
5 sty 16:11
kyrtap: domyśl się
5 sty 16:13