matematykaszkolna.pl
macierz Kar: Witam,byłem nieobecny na ostatnich ćwiczeniach, więc wziałem ksero od kolegi, niestety nie rozumiem tam kilku rzeczy, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd się wzieły? Tutaj zadanie : http://screenshooter.net/101868481/cccjomu 1. Rzeczy której nie rozumiem to : r(A)=2 , r(C)=2 < 4 2. Skreśliliśmy dwa takie same wiersze, dlatego, że są takie same − dlaczego? 3. Jak zostało znalezione to r(A)? Z góry dziękuje!
5 sty 15:05
razor: Wystarczy poczytać trochę teorii i wszystko stanie się jasne emotka Rząd macierzy to liczba niezależnych liniowo wierszy lub kolumn − jeśli wiersze są takie same to są liniowo zależne i nie mają wpływu na rząd. Zgaduję że r(A) to rząd macierzy a r(C) to rząd macierzy rozszerzonej − są równe 2 bo 2 wiersze pozostałe po skreśleniu są liniowo niezależne. "r(A) = r(C) = 2 < 4" pisze się po to żeby skorzystać z twierdzenia kroneckera − capellego który mówi ile rozwiązań ma układ równań w zależności od rzędów macierzy i macierzy rozszerzonej
5 sty 15:12
Kar: Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbyś mi polecić jakąś książkę/stronę internetową, gdzie będę mógł poczytać o tym?
5 sty 15:22
Karol: up
5 sty 15:53
razor: algebra liniowa skoczylasa
5 sty 16:44
Karol: Przepraszam, nie skumałem jeszcze jednej rzeczy, mianowicie dlaczego z=t oraz w=s na jakiej zasadzie to działa?
6 sty 14:07
Karol: Przepraszam, nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy. Mianowicie dlaczego, z=t i w=s, wiem ze t i s to parametry, ale dlaczego tak zrobiono? Z góry dziękuję !
6 sty 15:45
Karol: up emotka
6 sty 18:52