macierz
Kar: Witam,byłem nieobecny na ostatnich ćwiczeniach, więc wziałem ksero od kolegi, niestety nie
rozumiem tam kilku rzeczy, czy ktoś mógłby mi wyjaśnić skąd się wzieły?
Tutaj zadanie :
http://screenshooter.net/101868481/cccjomu
1. Rzeczy której nie rozumiem to : r(A)=2 , r(C)=2 < 4
2. Skreśliliśmy dwa takie same wiersze, dlatego, że są takie same − dlaczego?
3. Jak zostało znalezione to r(A)?
Z góry dziękuje!
5 sty 15:05
razor: Wystarczy poczytać trochę teorii i wszystko stanie się jasne

Rząd macierzy to liczba niezależnych liniowo wierszy lub kolumn − jeśli wiersze są takie same
to są liniowo zależne i nie mają wpływu na rząd. Zgaduję że r(A) to rząd macierzy a r(C) to
rząd macierzy rozszerzonej − są równe 2 bo 2 wiersze pozostałe po skreśleniu są liniowo
niezależne. "r(A) = r(C) = 2 < 4" pisze się po to żeby skorzystać z twierdzenia kroneckera −
capellego który mówi ile rozwiązań ma układ równań w zależności od rzędów macierzy i macierzy
rozszerzonej
5 sty 15:12
Kar: Rozumiem, dziękuję za odpowiedź.
Czy mógłbyś mi polecić jakąś książkę/stronę internetową, gdzie będę mógł poczytać o tym?
5 sty 15:22
Karol: up
5 sty 15:53
razor: algebra liniowa skoczylasa
5 sty 16:44
Karol: Przepraszam, nie skumałem jeszcze jednej rzeczy, mianowicie dlaczego
z=t
oraz w=s na jakiej zasadzie to działa?
6 sty 14:07
Karol: Przepraszam, nie rozumiem jeszcze jednej rzeczy.
Mianowicie dlaczego, z=t i w=s, wiem ze t i s to parametry, ale dlaczego tak zrobiono?
Z góry dziękuję !
6 sty 15:45
Karol: up
6 sty 18:52