Wyznacz wartość parametru m oraz współrzędne punktu styczności okręgu.
Karolaaa: Okręgi (x+1)2+y2=5 i x2+y2−10x−6y+m=0 są zewnętrznie styczne. wyznacz wartość
parametru m oraz współrzędne punktu styczności.
5 sty 14:39
5 sty 14:39
5-latek: Napisz jakie sa wspolrzdene srodka 1 okregu i promien .
To samo dla drugiego okregu
5 sty 14:49
Karolaaa: wyszło mi dla pierwszego S(−1,0) i r=√5
i dla drugiego: S(5,3) i r= 6−√m
na razie dobrze czy coś nie tak zrobiłam?
5 sty 14:57
5-latek: Drugi okrag (x−5)2−25+(y−3)2−9+m=0
(x−5)2+(y−3)2=25+9−m
(x−5)2+(y−3)2=34−m to r= √34−m
Ale sprawdz jeszcze raz moje obliczenia
5 sty 15:04
Gray: Jest OK. 34−m≥0.
5 sty 15:05
5-latek: Witam
5 sty 15:07
Karolaaa: Dzięki już jasne
![](emots/2/zeby.gif)
tak to jest jak się kilkadziesiąt zadań na ostatnią chwilę zostawia
5 sty 15:14
Adolf Hitler:
29 sty 16:04