całka nieoznaczona
sandra:
5 sty 14:09
J:
rozbij na trzy całki ...
5 sty 14:10
J:
..ostatnią przez części ...
5 sty 14:12
J:
| | lnx | |
...sorry ... ostatnia przez podstawienie: lnx = t , |
| dx = dt , x = et ... |
| | x | |
5 sty 14:16
5 sty 14:19
sandra: a co zrobic z tym pierwiastkiem na dole?
5 sty 14:25
J:
..a o której całce mówisz... ?
5 sty 14:25
sandra: | | lnx | | 1 | |
np jak mam ∫ |
| dx to jesli sie nie myle po podstawieniu lnx=t |
| dx=dt |
| | x√x | | x | |
zostanie mi
5 sty 14:29
sandra: ach nie, ∫dt√x...juz sie pogubilam, zaczynam z całkami i jeszcze to dla mnie czarna magia
czasami
5 sty 14:31
sandra: ∫tdt√x * tzn cos takiego mi wychodzi moim tokiem rozumowania
5 sty 14:32
J:
| | t | |
..√x = (et)1/2 .. =∫ |
| dt |
| | e1/2t | |
5 sty 14:33