granica w nieskonczonosci
troll: Oblicz granice przy a −> −∞ rozwiązań równania f(x) = 0, gdy f(x) = 2ax2 – (a + 1)x –1
Tak brzmi zadanie. proszę o pomoc
5 sty 14:08
J:
najpierw oblicz te rozwiązania ...
5 sty 14:10
troll: policzyłem deltę, wyszła m2+10m+1
potem delta m = 96
wychodzi przedział m∊(−∞−5−2√6)U(2√6,∞)
5 sty 14:19
troll: wychodzi przedział m∊(−∞−5−2√6)U(−5+2√6,∞)
co dalej?
5 sty 14:19
J:
masz policzyć : x1 oraz x2 ... potem ich granice ... gdy a → − ∞
5 sty 14:22
troll: ze wzorów vieta
no i nie rozumiem...
5 sty 15:02
J:
| | − b − √Δ | | − b + √Δ | |
x1 = |
| , x2 = |
| ( tutaj 2a = 4a) |
| | 2a | | 2a | |
5 sty 15:05
Gray: Cześć
J. 2a=4a ⇔ a=0
5 sty 15:06
J:
Cześć
Gray ...

, chciałem zwrócić uwagę,że wspólczynnik przy x
2 jest 2a ....

,
5 sty 15:09
5 sty 15:16
J:
.. i teraz liczysz granice tych wyrażeń ...
5 sty 15:17
troll: ahaaa dobra dziękuje bardzo ^^ o ile oczywiscie to jest dobrze ^^
5 sty 15:18
Gray: Wiem
5 sty 17:31