ekstrema
cntrl: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = x − sin2x w przedziale
Mam to zrobić z wykorzystaniem pochodnej, czyli f'(x) = 1 − 2 cos2x i co dalej? Liczę miejsce
5 sty 13:49
Maslanek: | | pi | |
i − |
| , jeśli dobrze policzyłeś  |
| | 6 | |
5 sty 13:57
Maslanek: Następnie sprawdzasz wartości na krańcach przedziału i w punktach, w których pochodna się
zeruje.
Wybierasz największą i najmniejszą wartość
5 sty 13:58
cntrl: a dobrze policzyłem?

bo potem muszę to podstawić do f i coś mi się nie zgadza z odpowiedziami
5 sty 13:58
cntrl: | | π | | π | |
ale skoro |
| i − |
| to są ekstrema minimalne i maksymalne tej funkcji, to dlaczego |
| | 6 | | 6 | |
musimy jeszcze sprawdzać krańcowe punkty? Przecież w wykresie pochodnej tam się nie zmienia
znak, więc to nie będzie ekstremum? Czy jak to jest?
5 sty 14:05
J:
| | π | |
pochodna dobrze, ale czy zeruje sie tylko dla x = |
| .. ? |
| | 6 | |
5 sty 14:06
J:
to są ekstrema lokalne i mogą być mniejsze lub większe od wartości funkcji na końcach
przedziału ...
5 sty 14:07
cntrl: no tak, dziękuję!
5 sty 14:10