Macierze
Kasia: Macierze
Czy moge prosic o pomoc?
A−X*A=I
A−X*A=I /A
−1
I−X*I= A
−1*I
Co dalej?
5 sty 13:40
Kasia: Up
5 sty 13:52
Gray: I − X=A−1, o ile A−1 istnieje. To już prawie koniec:
X = I − A−1
5 sty 13:55
Kasia: To macierz jednostkowa w takich przypadkach pomijam? Mam jeszcze jedno pytanie czy przy takim
zadaniu AX−B=A, B moge przenieść na druga stronę czy moze mnożyć B−1?
5 sty 14:00
Gray: Macierz jednostkowa to element neutralny mnożenia macierzy, tj. IX=XI=X.
Z kolei zbiór macierzy ustalonego wymiaru z działaniem dodawania tworzy grupę abelową, więc
równania liniowe rozwiązujesz tak jak zwykłe równania skalarne.
Równanie: AX−B=A można tak rozwiązać:
AX−B=A ⇔ AX=A+B ⇔ o ile detA≠0 ⇔ X=A−1(A+B) = I+A−1B
5 sty 14:07
Kasia: Dziękuję bardzo

!
5 sty 14:13