Dla jakich wartości parametru m
Sandra: Hey. Mam pytanko jak rozwiązać poniższe zadanie?
Dla jakich wartości parametru m zbiorem rozwiązania nierówności
| x2 − mx −2 | |
| > −1 |
| x2 − 3x + 4 | |
jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych?
AROB:

Zał. x
2 − 3x + 4 = 0 ⇒ Δ < 0 ⇒ brak miejsc zerowych ⇒ D = R
| x2 − mx − 2 | |
| + 1 > 0 |
| x2 − 3x + 4 | |
| x2 − mx − 2 + x2 − 3x + 4 | |
| > 0 |
| x2 − 3x +4 | |
(2x
2 + x(−m−3) + 2) (x
2 − 3x + 4) > 0
I I
I brak miejsc zerowych
Na podst. wykresu:
Δ < 0 ⇔ b
2 − 4ac < 0 a=2, b= −m−3, c=2
(−m−3)
2 − 4*2*2 < 0
m
2 + 6m + 9 − 16 < 0
m
2 + 6m − 7 < 0 ⇒ Δ
1 = 64,
√Δ1 = 8, m
1 = 1, m
2 = −7
Na podst.wykresu (niebieski) : Odp.
m ∊ (−7, 1)