badanie zmienności funkcji
kasiam: hej, badam sobie przebieg funkcji f(x)=x−(16/x3) no i dochodzę do punktu obliczania
monotoniczności i ekstremów lokalnych funkcji, pochodna wychodzi mi f'(x)=1+(48/x4) ale w
momencie gdy pochodną przyrównuję do zera wychodzi mi brak rozwiązań (x4=−48) − wiem, że
możnaby coś podziałać z zespolonymi ale tego nie mieliśmy jeszcze na wykładach więc pomijam tą
kwestię.
I teraz moje pytanie co oznacza ten brak rozwiązań, mam uznać że funkcja nie ma żadnych
ekstremów? pomocy proszę :C
5 sty 12:53
Kacper:
Jeśli rzeczywiście pochodna się nie zeruje, to ekstremów brak.
5 sty 13:35