Dla jakiej wartości parametru m proste k: x-my+m+4=0 oraz l: 2mx+y-m-1=0 przecin
smutna : Dla jakiej wartości parametru m proste k: x−my+m+4=0 oraz l: 2mx+y−m−1=0 przecinają się na osi
rzędnych?
no to ja wyszłam z założenia, że jeśli przecinają się na osi rzędnych to y=0 i podstawiłam i
mam równie pierwszego stopnia z dwoma niewiadomymi i nie wiem skąd uzyskać drugie ?
5 sty 12:25
Maslanek: Rzędne − elementy osi Y
Odcięte − elementy osi X
5 sty 12:29
smutna : czyli jeśli elementy osi y to y=0, czy źle myślę?
5 sty 12:30
Maslanek: Źle myślę
5 sty 12:32
5-latek:

Czarne to elementy osi OY czyli jakie jest wtedy x?
5 sty 12:34
smutna : oki przepraszam ...
no to mam −my+m+4=y−m−1
i to dalej mi nic nie daje ...
5 sty 12:36
njiu: Masz może do tego odpowiedzi?
5 sty 12:55
smutna : mam

m=−2 v m=2 czyli powinno być jakieś kwadratowe równanie
5 sty 13:01
njiu: No mam ale wyszły mi takie głupoty, że aż wstydzę się pokazać. Spróbuje jeszcze raz.
5 sty 13:05
Maslanek: | | 2m+5 | | 3 | |
y= |
| =2+ |
| ; m≠−1 |
| | m+1 | | m+1 | |
Czy polecenie nie brzmi czasami dla jakiś całkowitch m proste te przecinają się na osi OY?
5 sty 13:10
pigor: ..., wyznacz x=f(m), y=g(m) w funkcji m z układu k i l,
a potem równanie x=f(m)=0 ⇒ m takie, że y=g(m) istnieje
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
tak na szybko , czy może m= −2 v m=2
5 sty 13:13
smutna : nigdzie nie ma założenia że m ma być całkowite, a polecenie brzmi tak jak je przepisałam

natomiast nie wiem skąd Masianek wyczarował te równanie y=*
5 sty 13:14
pigor: ... mi wychodzi :
(1m+2m) x = m− 4m i m≠0 ⇒ x=0 ⇔
⇔ m− 4m= 0 i 1m+2m ≠0 i m≠0 ⇔ m= ±2 .
5 sty 13:19
Maslanek: Pigor, czy ten sam wynik bysmy otrzymali kładąc x=0, wyliczając y z obu równań, a nastepnie
porównując je ze sobą?
5 sty 13:23
pigor: ... , cóż, może, ale to ...

nie po mojemu ; sprawdź
5 sty 13:29
AcidRock: Ja proponuję dużo prostsze rozwiązanie:
Zakładamy, że istnieje punkt przecięcia obu prostych, nazwijmy go A = (0, y).
Tworzymy układ równań, korzystając z równań prostych, w miejsce x wstawiamy 0. Mamy:
| ⎧ | −my + m + 4 = 0 | |
| ⎩ | y − m − 1 = 0 |
|
Z czego otrzymujemy m = ±2, np. metodą podstawiania.
5 sty 14:11
smutna: AcidRock i to jest to, Twoją odpowiedź rozumiem
5 sty 16:18