| |||||||||||
1. ∫ | |||||||||||
| 4+x2 |
| x+arcsin x | ||
2. ∫ | ||
| √1−x2 |
| 1 | x | ||||||||||||
1) zauważ,że : | .. to pochodna arc tg | ... więc przez części ..
| |||||||||||
| 2 |
| 1 | ||
2) zauważ,że : | .. to pochodna arcsinx ... | |
| √1−x2 |
| 1 | 2dx | |||
1. arctgx2= α ⇒ | *12dx= dα ⇔ | = dα ⇒ | ||
| 1+(x2)2 | 4+x2 |
| dx | ||
⇒ | = 12dα , zatem | |
| 4+x2 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 1 | ||
może się mylę, ale wynik to: | arc2tg(x/2) + C ...
| |
| 8 |
| 1 | ||
∫a*(a)' = a*a − ∫(a)'*a ⇔ 2∫a*(a)' = a2 ⇔ ∫a*(a)' = | a2 .....
| |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
w tym przykładzie liczymy: | ∫a*(a)' .... = | a2 ... | ||
| 4 | 8 |