matematykaszkolna.pl
Funkcja liniowa Ziza: Cześć, prosiłabym by ktoś z Was mi rozwiązał to zadanie z funkcji liniowej. Zależy od tego moja ocena z matetmatyki. Z góry dziękuję
 2−x 
Naszkicuj wykres funkcji f(x)=

*x+2 , a następnie określ liczbę rozwiązań równania
 |x−2| 
|f(x)|=p , w zależności od wartości parametru p (p∊R).
5 sty 10:45
===: ... no cóż ... ocena powinna być adekwatna do wiedzy i umiejętności.
5 sty 11:09
Ziza: No cóż, jesteś bardzo sympatyczną osobą... Dobrze, że tacy ludzie jak ty nie stanowią większości
5 sty 11:10
daras: popieram === w całej rozciągłości
5 sty 11:12
===: ... coraz trudniej będzie nam żyć z takimi ludźmi jak ty ziza Zero umiejętności i wszystko kosztem drugiego −:(
5 sty 11:16
Ziza: Ciekawe czy ty zawsze byłeś oceniany adekwatnie do swoich umiejętności i wiedzy. Cham z Ciebie pierwsza klasa
5 sty 12:28
5-latek: MOze zamiast sie ciskac i uzywac nieuprzejmych slow zaczniesz po prostu rozwiazywac wtedy ktos pomoze . Masz w mianowniku |x−2| wiec czemu nie moze rownac sie x ?
5 sty 12:46
5-latek: Odpowiedz na to pytanie . ja teraz muszse wyjechac bo mi sie skonczyl gaz (bede za godzine
5 sty 12:53
mądry: "Dobrze, że tacy ludzie jak ty nie stanowią większości" mówi Ziza. No pewnie, że dobrze. Co to by się działo, gdyby mądrzejszych było więcej niż tych przeciętnych? A Ty Ziza zacznij, jak radzi 5−latek. od sformułowania założenia
5 sty 12:58
Ziza: Gdy x>2
 2−x −(x−2) 
y=

*x+2 =

*x+2=−x+2
 x−2 x−2 
Gdy x<2
 2−x 
y=

*x+2 =x+2
 2−x 
f(x)={ −x+2 gdy x>2 { x+2 gdy x<2 Doszłam do tego momentu i nie wiem za bardzo co dalej
5 sty 13:04
Maslanek: Rysujemy wykres g(x)=|f(x)| powstaje w jakie sposób?
5 sty 13:07
mądry: Uprość ułamki
5 sty 13:07
mądry: rysunek Teraz trzeba naszkicować wykres funkcji f(x) (niebieski wykres) i potem g(x)
5 sty 13:24
5-latek: rysunekczerwony dla x<2 zielony dla x>2 Dla x=2 funkcja traci sens Teraz napisz jak powstanie wykres |f(x)| ?
5 sty 13:25
mądry: g(x) = |f(x)| tak, jak podał (podała) maślanek
5 sty 13:25
Nauczyciel: To teraz już wiem jaką ocenę będziesz miała na semestr.
5 sty 13:34
5-latek: Jesli chcesz to mozesz sobie oznaczyc np g(x)=|f(x)| lub np h(x)= |f(x)| czy jeszce inaczej Wazne zeby wiedziala jak powstanie wykres |f(x)| Jesli tego nie wie to trzeba naprowadzic . Maslanek to kolegaemotka
5 sty 13:35