prosze pomóżcie.
Aga: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x)=x4+2x2−3 jest wielomianem
R(x)=x3−2x2+x+2. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian F(x)=x2−4
Nestor:
Piszę rozwiązanie dla F(x)= x
2 −1
W(x)= F(x)*Q(x) + r(x) , gdzie r(x) = ax +b −−−jest wielomianem co najwyżej st.
pierwszego
miejscami zerowymi F(x) = x
2 −1 są x = −1 v x = 1
aby wyznaczyć a i b musimy znać W(1) i W(−1)
wiemy ,że:
W(x) = P(x)*Q(x) + R(x)
to: W(x) = ( x
4 +2x
2 −3)*Q(x) + x
3 −2x
2 +x +2
więc: W(1)= 0* Q(x) +1 −2 +1 +2 = 2
W(−1)= 0*Q(x) −1 −2 −1 +2 = −2
czyli: W(x) = F(x)*Q(x) +ax +b
W(1)= 0*Q(x) +a +b = 2
i W(−1)= 0*Q(x) −a +b = −2
rozwiązując układ równań:
a+b = 2
−a +b = −2
−−−−−−−−−−−
= 2b = 0 =>
b= 0
to
a= 2
zatem r(x) = ax +b = 2x
odp: r(x)=
2x