matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo Karolinek: w urnie jest 12 kul białych. ile kul czarnych dorzucić do urny aby prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej uzupełnionej urny wynosiło 4/9
5 sty 08:41
Karolinek: ja obliczyłam ale potrzebuje sie upewnic ze jest oki wyszło mi 15 kul czarnych
5 sty 08:51
Karolinek: Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń a) na obu kostkach bedzie taka sama liczba oczek mój wynik to 1/6 b) na obu kostkach nedzie tylko parzysta liczba oczek moj wynik 5/36 c) przynajmniej na jednej kostce wypadnie 6 moj wynik 11/36 d) suma oczek na obu kostkach wynosi 6 moj wynik 5/36
5 sty 09:15
Karolinek: najwiekszy problem mam z tym zadaniem ... w pudełku jest 6 kul białych, 10 czarnych i 8 zielonych. losujemy trzy kule. oblicz prawdopodobieństwo ze wszystkie wylosowane kule sa tego samego koloru i tu mam najdziwniejszy wynik 49/506
5 sty 09:18
Karolinek: 4zad rzucamy 12−scienna kostka do gry z numerami 1−12 a) okresl zdarzenie pewne (wypadnie liczba oczek mniejsza niz 13) b) podaj przykład zdarzenia niemozliwego (wypadnie liczba oczek wieksza niz 14) c) oblicz prawdopodobieństwo wypadniecia liczby pierwszej 5/15 d) oblicz prawdopodobieństwo wypadniecia liczby ktora nie dzieli sie przez 3 2/3
5 sty 09:27
Karolinek: zdanie 5 rzucamy 3−krotnie monetą oblicz prawdopodobiensto zdarzen a) orzeł wypadnie dwa razy 3/8 b) conajwyzej wypadnie reszka 7/8 c) przynajmniej wypadnie reszka 1/2
5 sty 09:31
Kacper: Które jako pierwsze?
5 sty 09:41
Karolinek: w pudełku jest 6 kul białych, 10 czarnych i 8 zielonych. losujemy trzy kule. oblicz prawdopodobieństwo ze wszystkie wylosowane kule sa tego samego koloru i tu mam najdziwniejszy wynik 49/506 z tym mam najwiekszy problem
7 sty 14:31
J:

nawias
24
nawias
nawias
3
nawias

IΩI =

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

nawias
10
nawias
nawias
3
nawias

nawias
8
nawias
nawias
3
nawias

IAI =
+
+

7 sty 14:35
Karolinek: nie rozumiem zapisu... nie robilismy zadnych wariacji permutacji czy kombinacji...a wygladowo na to mi wyglada nie potrafie wiec tego obliczyc w takiej formie
7 sty 14:39
J: to są wszystko symbole Newtona
7 sty 14:42
Karolinek: chyba jeszcze gorzej... naprawde nic mi to nie mowi my robilismy tylko prawdopodobiestwo klasyczne, regole mnozenia i drzewka
7 sty 14:44
J: ... to ja nie rozumiem, jak ktoś zadał Ci takie zadania ...
7 sty 14:47
Eve: a w jakiej szkole jesteś?
7 sty 14:50
Karolinek: w liceum ale niestety nasz Pan Profesor przez wielkie P skoro jestesmy w klasie humanistycznej duzo omija... a jeszcze wiecej wymaga
7 sty 14:55
Karolinek: policzylam zgodnie z tym wzorem newtona znalazlam jak go rozpisac na necie i ten sam wynik otrzymalam
7 sty 15:07
Karolinek: ja sobie to rozrysowalam na drzewku zaznaczylam jednakowe koloru kul i np w przypadku białych 6/24 * 5/23 *4/22 i tak z wszystkie kolory
7 sty 15:11
Karolinek: prosze o sprawdzenie pozostałaych zadan
7 sty 15:12
Karolinek: juz znalazłam bład Rzucamy dwa razy sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń b) na obu kostkach bedzie tylko parzysta liczba oczek moj wynik 1/4
7 sty 15:16
Eve: ile jest wszystkich par? ile jest par sprzyjających twojemu zdarzeniu?
7 sty 15:25