| 1 | 1 | |||
Wiedząc, że a2 + | = 14, oblicz |a3 + | | | ||
| a2 | a3 |
Próbowałem wyliczać a, jak również przekształcać, ale na próżno.
Proszę o pomoc
| 1 | 1 | |||
a2+ | =14 /+ 2 ⇒ a2+2+ | =16 ⇔ | ||
| a2 | a2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
⇔ a2+2a* | + | =16 ⇔ (a+ | )2=16 ⇒ | |||
| a | a2 | a |
| 1 | ||
⇒ |a+ | |= 4 /3 ⇔ ... może sam . .. ![]() | |
| a |
Czyli mam
| 3 | 1 | |||
|a3 + 3a + | + | | = 64 | ||
| a | a3 |
| 1 | 1 | |||
Czyli |a3 + 3(a + | ) + | | = 64 | ||
| a | a3 |
| 1 | ||
Mogę teraz za a + | podstawić 4? | |
| a |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||||
a3+( | )3=(a+ | ) *(a2−a* | + | )=(a+ | ) *(a2−1+ | ) | ||||||
| a | a | a | a2 | a | a2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
a3+ | = (a+ | )3−3(a+ | ) | |||
| a3 | a | a |