Co tu podstawić? Całka
patrycja: bardzo proszę o pomoc z rozwiązaniem poniższej całki
∫(x4)(√4x2+11dx
5 sty 01:01
Gray: A może tak:
| | −22t | |
tx+11 = √4x2+11 ⇒ t2x2+22tx = 4x2 ⇒ t2x + 22t = 4x ⇒ x= |
| |
| | t2−4 | |
i masz (dość nieprzyjemną) funkcję wymierną.
A można i tak:
| | x4(4x2+11) | |
Twoja całka = ∫ |
| dx = (Ax5+Bx4+Cx3+Dx2+Ex+F)√4x2+11 + |
| | √4x2+11 | |
gdzie stałe A,B,...,G wyliczasz bez całkowania! rozwiązując (zazwyczaj prosty) układ równań
| | dx | |
liniowych. Pozostaje do obliczenia całka ∫ |
| ; ona prowadzi do całki |
| | √4x2+11 | |
| | dt | |
∫ |
| , która powinna być znana. |
| | √t2+1 | |
Innej, łatwiejszej, metody na teraz nie widzę.
5 sty 12:16
pigor: ..., lub tak : x >0, to niech
√4x2+11=t ⇒ 4x
2=t
2−11 ⇒
x2=14(t2−11) ⇒
| | tdt | |
⇒x=12√t2−11 ⇒ dx= 12 |
| , wtedy : |
| | √t2−11 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | tdt | |
∫ x4√4x3+11dx=116 ∫ (t2−11)2 t* 12 |
| = |
| | √t2−11 | |
=
132 ∫ t
2 (t
2−11)
32dt=
132 ∫ t
2 (t
2−11)
√t2−11dt= ...
5 sty 12:46
pigor: ..., w zasadzie, to nie wiem czy dobra droga ,
obniżyłem stopień, ale ...

może ktoś, coś
5 sty 12:49
pigor: ..., a może jeszcze ...

nowe podstawienie

i...
5 sty 12:59
Bogdan:
Proponuję przez części (nie kończyłem obliczeń, nie wiem na razie, czy to jest dobra droga):
| | x | |
∫ (x3 * |
| ) dx = ... |
| | √4x2 + 11 | |
| | x | | 1 | | 8x | |
u' = 3x2 v = ∫ |
| dx = |
| ∫ |
| = 2√4x2 + 11 + C |
| | √4x2 + 11 | | 8 | | √4x2 + 11 | |
W kolejnym kroku mamy całkę: ∫ (x
2√4x2 + 11) dx
5 sty 13:18
pigor: ..., tez tak próbowałem, ale dalej mi się nie chciało,
bo warto jeszcze raz przez części u=x ... itd. itp.
5 sty 13:22
Bogdan:
∫ (x
2√4x2 + 11) dx =
przez części: p = x
2, q' =
√4x2 + 11
p' = 2x, q = ∫
√4x2 + 11 dx
Ostatnią całkę można tak rozwiązać:
| | 4x2 + 11 | |
∫√4x2 + 11 dx = ∫ |
| dx = |
| | √4x2 + 11 | |
| | x | | 11 | |
= ∫ x* |
| dx + ∫ |
| dx |
| | √4x2 + 11 | | √x2 + 11 | |
dalej już jest dość prosto
5 sty 13:37
pigor: .., masz rację
5 sty 13:41
Bogdan:
5 sty 13:43
Kacper:
Biedny student tak łatwo na to nie wpadnie

Zastanawia mnie fakt, że prosiły o ten przykład dwie osoby: chłopak i dziewczyna.
Transseksualizm się szerzy
5 sty 13:46