matematykaszkolna.pl
geometria analityczna Kinia: W trójkąt rownoboczny ABC o wierzcholku C=(3,−5) wpisano okrąg o środku S=(−1,−3). Wyznacz współrzędne wierzchołków A i B. Obliczylam wysokość trójkąta, długość boku trójkąta, zauważyłam, ze A i B będą należeć do okręgu o środku S i promieniu 2/3 h . Napisałam równanie tegoż okręgu i nie mam pomysłu co dalej ...
5 sty 00:18
Eta: rysunek Z obrotu punktu C wokół punktu S o 120o otrzymujemy punkt A Z obrotu punktu C wokół punktu S o −120o otrzymujemy punkt B Dawniej w szkole średniej były równania obrotu : x'= (xC−xS)*cosα−(yC−yS)*sinα+xS y'=(xC−xS)*sinα+(yC−yS)*cosα+yS i takie zadanie było łatwizną emotka cos120o= cos(−120o)= −0,5 , sin120o= 0,53 , sin(−120o)= −0,53 po podstawieniu otrzymujemy: A( −3+3;−2+23) , B( −3−3;−2−23) i bingo emotka
5 sty 02:48
Eta: 2 sposób 1/ równanie okręgu opisanego na tym trójkącie 2/ wyznaczenie środka D podstawy AB 3/ wyznaczenie równania prostej AB⊥CD 4/ rozwiązanie układu tych równań okręgu i prostej AB daje odp A(....,...) B(....,...) Dobranoc Wszystkim nocnym Markom emotka
5 sty 02:53
Eta: Odpowiedź można sprawdzić
xA+xB+xC yA+yB+yC 

= xS

= yS
3 3 
5 sty 02:57