geometria analityczna
Kinia: W trójkąt rownoboczny ABC o wierzcholku C=(3,−5) wpisano okrąg o środku S=(−1,−3). Wyznacz
współrzędne wierzchołków A i B.
Obliczylam wysokość trójkąta, długość boku trójkąta, zauważyłam, ze A i B będą należeć do
okręgu o środku S i promieniu 2/3 h . Napisałam równanie tegoż okręgu i nie mam pomysłu co
dalej ...
5 sty 00:18
Eta:

Z obrotu punktu C wokół punktu S o 120
o otrzymujemy punkt A
Z obrotu punktu C wokół punktu S o −120
o otrzymujemy punkt B
Dawniej w szkole średniej były równania obrotu :
x
'= (x
C−x
S)*cosα−(y
C−y
S)*sinα+x
S
y
'=(x
C−x
S)*sinα+(y
C−y
S)*cosα+y
S
i takie zadanie było łatwizną

cos120
o= cos(−120
o)= −0,5 , sin120
o= 0,5
√3 , sin(−120
o)= −0,5
√3
po podstawieniu otrzymujemy:
A( −3+
√3;−2+2
√3) , B( −3−
√3;−2−2
√3)
i bingo
5 sty 02:48
Eta:
2 sposób
1/ równanie okręgu opisanego na tym trójkącie
2/ wyznaczenie środka D podstawy AB
3/ wyznaczenie równania prostej AB⊥CD
4/ rozwiązanie układu tych równań okręgu i prostej AB
daje odp A(....,...) B(....,...)
Dobranoc Wszystkim
nocnym Markom
5 sty 02:53
Eta:
Odpowiedź można sprawdzić
| xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
| = xS ⋀ |
| = yS |
| 3 | | 3 | |
5 sty 02:57