Rozwiąż tożsamość trygonometryczną
kyoto: Rozwiąż tożsamości trygonometryczne:
a) 1−cosxsinx = sinx1+cosx
b) sinx 1−cosx + 1 − cosxsinx = 2sinx
5 sty 00:01
5-latek: a) sin2x= 1−cos2x to sin2x=sin2x
5 sty 00:04
kyoto: Zacząłem tak:
a)
P = sinx1+cosx = 1 − cosx1 − 1 + sinx = 1 − cosxsinx = L
ale coś mi nie pasuje...
5 sty 00:04
Eta:
Tożsamości się nie rozwiązuje! ....tożsamości się udowadnia
5 sty 00:04
kyoto: Dobrze mam podpunkt a) ?
5 sty 00:06
Eta:
| | 1−cosx | | 1+cosx | | 1−cos2x | |
L= |
| * |
| = |
| =..... =P |
| | sinx | | 1+cosx | | sinx(1+cosx) | |
5 sty 00:07
kyoto: | sin2x | | sinx | |
| = |
| = P |
| sinx(1+cosx) | | 1+cosx | |
5 sty 01:26
kyoto: Czy podpunkt drugi będzie tak?
b)
| | sinx | | 1+cosx | | sin(1+cosx) | | sinx(1+cosx) | |
L= |
| * |
| = |
| = |
| = |
| | 1−cosx | | 1+cosx | | 1−cos2x | | sin2x | |
| | 1+cosx | | 1−cosx | | 2 | |
|
| + |
| = {1+cosx + 1 − cosx}{sinx} = |
| |
| | sinx | | sinx | | sinx | |
6 sty 18:18
3Silnia&6: | | 1−cosx | |
tak, tylko w pierwszej linijce przed kazdym = tez musisz napisac |
| |
| | sinx | |
6 sty 18:20
kyoto: Dzięki
6 sty 18:27