matematykaszkolna.pl
ułóż równania reakcji jak się nazywają bezradna :(: Cześć wiem że to nie to forum ale nigdzie nie moge znaleźć pomocy mam problem z chemia uff moze ktos tu mi pomoze ? musze ułożyć równania reakcji .Prosze! 1) tristearynian glicerolu + wodorotlenek sodu a 2) kwas octowy+butanol i jeszcze jak sie nazywaja te reakcje ,pomocy bo polegneemotka(((
19 lis 22:26
bezradna :(: ułóż równania reakcji jak się nazywają bezradnaemotka: Cześć wiem że to nie to forum ale nigdzie nie moge znaleźć pomocy mam problem z chemia uff moze ktos tu mi pomoze ? musze ułożyć równania reakcji .Prosze! 1) tristearynian glicerolu + wodorotlenek sodu a 2) kwas octowy+butanol i jeszcze jak sie nazywaja te reakcje ,pomocy bo polegne(((
20 lis 19:26
Mateusz: tłuszcze ogrzewane zx kwasami lub zasadami hydrolizują dając glicerol i kwasy tłuszczowe lub ich sole hydroliza zasadowa nosi nazwę zmydlania tłuszczów pokaze ci na twoim przykładzie: C3H5(C17COO3)3 + 3NaOH→C3H5(OH)3 + 3C17H35COONa legenda do reakcji: C3H5(C17COO3)3 tristearynian glicerolu C3H5(OH)3 glicerol C17H35COONa stearynian sodu(mydło)
20 lis 20:32
Mateusz: CH3COOH+ C4H9OH→ CH3COOC4H9 +H2O reakcja kwasu organicznego z alkocholem to reakcja estryfikacji w wyniku której powstają estry legenda do reakcji: CH3COOH kwas octowy C4H9OH butanol CH3COOC4H9 octan butylu 1 reakcja ta z tristearynianem gliceryny i wodorotlenkiem sodu to reakcja zmydlania tłuszczu 2 reakcja butanolu z kwasem octowym to reakcja estryfikacji
20 lis 20:41
bezradna :(: Dziękuje MAteusz Ratujesz mi życie emotka chemia to dla mnie magiaemotka
20 lis 21:46
marzena: Dla nas czarna magia a dla niego MAGIA emotkaemotka
20 lis 21:55