Wyznaczanie parametru m dla równań
kompletniezielona: Hej

Proszę Was o wytłumaczenie sposobu rozwiązania poniższego zadania, ponieważ zupełnie nie
wiem, jak się za nie zabrać.
Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie |x−1|=m ma dwa pierwiastki różnych znaków.
4 sty 23:57
Eta:

graficznie :
dla m>1 równanie |x−1|=m ma dwa pierwiastki różnych znaków
f(x)= |x−1| ,
g(x)=m
5 sty 00:02
irena_1:
|x−1|=m
Żeby były 2 rozwiązania musi być m>0
x−1=m lub x−1=−m
x=m+1 lub x=−m+1
Liczba m+1 dla m>0 jest większa od 1, czyli dodatnia
−m+1<0
m>1
Musi być m>1
5 sty 00:05
kompletniezielona: Dziękuję za pomoc!
5 sty 00:34