funkcja rosnąca w dziedzinie
^^miloszek^^: dobry wieczór
mam pytanie do was, moi mili:
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x) = 2x5 + 5mx4 +10x3 jest rosnąca w całej
dziedzinie?
4 sty 22:29
^^miloszek^^: chciałem zaznaczyć że wyliczyłem pochodną, oraz to że wyszła pochodna dwukwadratowa, wyliczyłem
deltę, podstawiając pod x2=t
4 sty 22:33
52: w całej dziedzinie, zatem u nas w R
f'(x)>0
10x4+20mx3+30x2>0
x2(10x2+20mx+30)>0
dalej pomyśl
4 sty 22:34
^^miloszek^^: powinienem teraz policzyć deltę tego co w nawiasie, otrzymując przedział dla m . ok a potem?
4 sty 22:36
^^miloszek^^: wyszedł mi przedział m ∊ (−∞ √3) U (√3,∞)
4 sty 22:38
^^miloszek^^: błąd, m ∊ (−∞ −√3) U (√3,∞)
4 sty 22:39
52: Tak policz Δ i potem Δ<0 i ci powinno wyjść chociaż w sumie to się zastanawiam czy nie zrobić,
że
f'(x)≥0 i potem Δ≤0, bo problem będzie z x=0 wiesz o co mi chodzi ?
4 sty 22:40
^^miloszek^^: tak, żeby po porstu w ogole istniała funkcja to musi być x rózne od 0
4 sty 22:42
^^miloszek^^: dość skomplikowane te zadanie, prawda? no nie wiem , walczę od sporego czasu już z nim,
postanowiłem się tu do Was zwrócić, może mi jakoś pomożecie...
4 sty 22:44
52: masz odpowiedź do tego ?
4 sty 22:52
^^miloszek^^: niestety nie mam... to zadanie od nauczyciela
4 sty 22:53
^^miloszek^^: sprobowalem rozwiazac to jeszcze inaczej, bez pochodnej
x3(2x2+5mx+10)
Δ: 25m2−80
Δ<0
m∊(−U{−4√5{5};U{4√5{5})
ale nie wiem.........
4 sty 23:09
4 sty 23:10
PW:
g(x) = x3 jest rosnąca w R.
Dlaczego nakładasz dla funkcji h(x) = 2x2+5mx+10) warunek Δ < 0 ? Czy brak miejsc zerowych
(dodatniość funkcji h) coś daje, gdy mówimy o monotoniczności?
Wiadomo np., że iloczyn funkcji rosnącej i rosnącej jest funkcją rosnącą, gdy obie są dodatnie,
ale tu nie jest tak prosto.
5 sty 00:06
^^miloszek^^: czyli jak do tego podejśc? Poproszę o wskazówki, to pilne zadanie
5 sty 14:07