tu bardzo bardzo smutna bo nawet nie wie jak zacząć
smutna : tu bardzo bardzo smutna bo nawet nie wie jak zacząć
W trójkącie ABC punkt K(−5,1) jest środkiem boku AC, zaś punkt L− środkiem boku BC. Wiedząc, że
wektor AK=[1,6] oraz KL=[8,4] wyznacz równanie kierunkowe prostych, w których zawierają się
boki trójkąta ABC
4 sty 22:23
PW: 1. Mamy K i [AK], więc A wyliczymy.
2. Mając A i [AK] napiszemy równanie kierunkowe prostej AK, czyli prostej AC.
3. Wektor [KL] jest równoległy do podstawy AB (wiemy to z geometrii elementarnej − odcinek
łączący środki boków jest równoległy do podstawy).
4. Mając A i wektor równoległy do AB napiszemy równanie kierunkowe prostej AB.
5. Jak wyznaczyć równanie prostej BC − pomyśl sama.
4 sty 22:45
Janek191:

A = ( x ; y)
→
AK = [ − 5 − x ; 1 − y ] = [ 1; 6]
więc
− 5 − x = 1 i 1 − y = 6
− x = 6 i − y = 5
x = − 6 i y = − 5
więc
A = ( − 6 ; − 5)
===========
K − jest środkiem boku AC
Niech C = ( x
1; y
1)
więc
| − 6 + x1 | | − 5 + y1 | |
| = − 5 i |
| = 1 |
| 2 | | 2 | |
− 6 + x
1 = − 10 i − 5 + y = 2
x
1 = − 4 i y = 7
czyli
C = ( − 4; 7 )
===========
Niech L = (x
2 ; y
2)
→
KL = [ x
2 − (−5) ; y
2 − 1 ] = [ 8 ; 4]
więc
x
2 + 5 = 8 i y
2 − 1 = 4
x
2 = 3 i y
2 = 5
czyli
L = ( 3 ; 5)
=========
L − środek BC
Niech B = ( x
3 ; y
3)
więc
| − 4 + x3 | | 7 + y3 | |
| = 3 i |
| = 5 |
| 2 | | 2 | |
− 4 + x
3 = 6 i 7 + y
3 = 10
x
3 = 10 i y
3 = 3
czyli
B = ( 10 ; 3)
==========
Dokończ
4 sty 22:51
Janek191:

A = ( x ; y)
→
AK = [ − 5 − x ; 1 − y ] = [ 1; 6]
więc
− 5 − x = 1 i 1 − y = 6
− x = 6 i − y = 5
x = − 6 i y = − 5
więc
A = ( − 6 ; − 5)
===========
K − jest środkiem boku AC
Niech C = ( x
1; y
1)
więc
| − 6 + x1 | | − 5 + y1 | |
| = − 5 i |
| = 1 |
| 2 | | 2 | |
− 6 + x
1 = − 10 i − 5 + y = 2
x
1 = − 4 i y = 7
czyli
C = ( − 4; 7 )
===========
Niech L = (x
2 ; y
2)
→
KL = [ x
2 − (−5) ; y
2 − 1 ] = [ 8 ; 4]
więc
x
2 + 5 = 8 i y
2 − 1 = 4
x
2 = 3 i y
2 = 5
czyli
L = ( 3 ; 5)
=========
L − środek BC
Niech B = ( x
3 ; y
3)
więc
| − 4 + x3 | | 7 + y3 | |
| = 3 i |
| = 5 |
| 2 | | 2 | |
− 4 + x
3 = 6 i 7 + y
3 = 10
x
3 = 10 i y
3 = 3
czyli
B = ( 10 ; 3)
==========
Dokończ
4 sty 22:51
Eta:
Można nieco krócej:
x
K−x
A=1 ⇒ x
A= −6 ⋀ y
K−y
A=6 ⇒y
A=−5 to
A(−6,−5) ( jak u Janka)
| | 6 | |
teraz wektor AK =[1,6] prostopadły do prostej AC ⇒ aAC= |
| =6 |
| | 1 | |
to: AC: y=6(x+6)−5 ⇒
y= 6x+31
| | 4 | | 1 | |
wektor KL=[8,4] prostopadły do prostej AB to aAB= |
| = |
| |
| | 8 | | 2 | |
| | 1 | |
AB: y= |
| (x+6) −5 ⇒ y= 0,5x+1 |
| | 2 | |
B(10,3) −−− jak u Janka , to wektor BL=[7,−2] i jest prostopadły do prostej BC
| | 2 | | 2 | | 2 | | 41 | |
aBC=− |
| to BC: y= − |
| (x−3)+5 ⇒ y=− |
| x+ |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | | 7 | |
4 sty 23:20
Janek191:
@Eta
Są błędy rachunkowe
4 sty 23:31
PW: Dlatego bezpieczniej pozostać przy wskazówkach, dla mnie ślepnącego to prawie niemożliwe, żeby
wykonać poprawnie rachunki w tym edytorze.
4 sty 23:34
Eta:
Etamm ... zwykły chochlik

AB: y= 0,5x
−2
4 sty 23:37
Janek191:

Teraz jest super
4 sty 23:46
Eta:
4 sty 23:51
smutna : O przespałam takie super rozwiązania, bardzo Państwu dziękuję
5 sty 12:15
5-latek: Powiedz mi a czemuś ześ smutna ?
5 sty 12:16
smutna : Już ktoś się mnie o to pytał na tym forum, dlatego, że nie umiem matematyki
5 sty 12:26
5-latek: To ja pytalem

Tylko dlatego ? Myslalem ze chlopak Cie porzucil
5 sty 12:48
smutna : Haha nie miał mnie kto rzucić, boję się, że mnie sgh porzuci
5 sty 13:04